Директорът на столичната РЗИ е подал оставка

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев е подал оставка, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Това е станало в проведен днес разговор между него и министъра на здравеопазването.

Министърът е приел оставката.

През последните дни д-р Пенчев бе обект на критика заради отменената карантина на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Преди дни в интервю д-р Пенчев обясни, че двата последователни отрицателни теста, които са дали президентът и премиерът, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването, което доказва, че и двамата не са заразени.

От РЗИ обаче по правило налагат карантина за контактни хора от първа линия дори при отрицателен тест.

Д-р Пенчев каза още, че законите важат за всички, включително за президента и премиера на България и че двамата са изпълнили разпоредбите на Столична РЗИ за карантиниране, след контакт със заразен с коронавирус човек.

"Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме", каза тогава Пенчев.

Впоследствие в съобщение в личния си профил премиерът Борисов обяви, че е позитивен за коронавирус и е на домашно лечение. Като негови контактни лица на изолация бяха подложени здравният министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Междувременно министър Ангелов съобщи във фейсбук профила си, че PCR тестът му е отрицателен:

"Току-що ми съобщиха, че резултатът от PCR-теста ми е негативен. Оставам под карантина 10 дни, считано от петък, 23-ти октомври, каквито са правилата. Следващ тест, по преценка на лекарите, ми е назначен за петък тази седмица."

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини