Премиерът на Испания призова хората да спазват правилата в обръщение

Премиерът на Испания Педро Санчес заяви днес, че трябва да се направи повече в борбата срещу коронавируса. Той не спомена за въвеждане на нови ограничения, а само призова хората да действат отговорно, предаде Ройтерс.

След като тази седмица случаите на коронавирус в Испания надхвърлиха един милион - най-много в Западна Европа, - правителството призна, че епидемичната ситуация е излязла от контрол. Управляващите социалисти обаче нямат необходимото мнозинство в парламента, за да наложат по-строги мерки и да надделеят над властите в някои области, които водят самостоятелна здравна политика.

"Ако не следваме предпазните марки, подлагаме на риск живота на хората, които обичаме най-много", предупреди испанският премиер в телевизионно обръщение. По думите му няма друго решение освен "ограничаване на мобилността и социалните контакти".

По-рано днес властите в област Кастилия и Леон приканиха централното правителство да въведе незабавно нощен полицейски час в цялата страна. По-голямата част от останалите испански региони също се обявяват за налагане на такава мярка, но влиятелните области Мадрид и Страната на баските са против. Всяка автономна област има правото да избира какво да прави, но не и да налага полицейски час без решение на национално ниво, отбелязва Ройтерс.

Вчера в Испания бе съобщено за рекордните за едно денонощие 20 986 нови случая на коронавирус. С тях общият брой на регистрираните заразени в страната достигна 1 026 281.

Санчес обаче каза, че тъй като не всички случаи в Испания са станали известни, вероятно действителният им брой е над три милиона.

34 521 човека са починали в страната от усложнения заради заболяването Ковид-19, причинявано от новия коронавирус.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини