Полша забрани абортите дори при увреждане на плода. Избухнаха протести, властта отговори с насилие

Полша забрани абортите дори когато плодът е увреден. Конституционният съд обяви, че това е противоконституционно. В отговор на решението избухнаха протести, които властта посрещна с лютив спрей.

Решението бе оповестено вчера. С него абортът в Полша става почти невъзможен. Извършването му ще е допустимо само при изнасилване, кръвосмешение и заплаха за живота или здравето на жената.

Законът от 1993 г., който разрешава аборт при тежки увреждания на плода, бе атакуван от депутат от управляващата националистическа партия "Право и справедливост" миналата година.

В католическа Полша законодателството в тази област е едно от най-строгите в Европа.

Срещу решението се обявиха международни правозащитни организации. Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович написа по този повод "Това е тъжен ден за правата на жените". Според нея решението е равносилно на нарушаване на човешките права.

Стотици граждани излязоха на протест в столицата Варшава снощи в нарушение на правилата на карантината, които забраняват събирането на повече от 10 души на едно място. Полицията ги разпръсна с лютив спрей. Сблъсъците станаха пред дома на лидера на "Право и справедливост" Ярослав Качински. Жени носеха свещи и плакати с надписа "изтезание" Протести имаше още в Краков, Лодз и Зачодниополские. 

Говорител на полицията обясни, че полицаите са използвали лютив спрей, когато някои протестиращи хвърлили камъни и се опитали да пробият кордона около дома на Качински.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини