Щабът: Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията, 6 области в червената зона

Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията. Най-големият проблем са медиците на първа линия. Ще потърсим съдействие от специалистите в доболничната помощ. Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

Той заяви, че ще настоява кметовете на общини да проведат срещи с директорите на лечебни заведения и ДКЦ за мобилизирането на специалисти от доболничната помощ в лечебните заведения. Днес ще се проведе и видео-конферентна връзка с директорите на медицински университети и факултети, на която ще се обсъди включването на студенти по медицина 6-ти курс на първа линия в лечебните заведения. Това, по думите на министъра, ще се признава за стаж. Ще бъде поискана помощ и от медицинските колежи за специалисти по здравни грижи за компенсиране на дефицита от медицински сестри.

1725 са позитивните медици до момента. Активните случаи са 590. 513 се лекуват в домашни условия, 74 са в болници, трима - в интензивни отделения.

Заразените през последното денонощие лекари са 14, 13 са медицинските сестри, 4 са санитарите, 4 фелдшерите и 10 са друг медицински персонал.

Днес следобед ще се проведе среща с Българската асоциация на собствениците на заведения за търсене на вариант за по-ефективни противоепидемични мерки.

Къде сме по разпространение на епидемията

България е на 21 място по брой заразени на 100 000 души в Европа и на 4 място сред страните от Балканския полуостров. По показателя "смъртност" страната е 9-та в Европа и 4-та на Балканите с 2,24 починали на 100 000, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

6 области са в червената зона - Благоевград, Габрово, София-град, Търговище, Сливен и Шумен. Там заразените на 100 000 души надхвърлят 120. Други 14 области са в оранжевата зона със заразени между 60 и 120 души на 100 000, обясни доц. Кунчев и допълни, че има тенденция много от тях скоро да преминат в най-опасната зона.

Няма съществена промяна в броя на хоспитализациите, отчете държавният здравен инспектор и уточни, че положителна тенденция е сравнително ниският процент тежко болни и починали.

За ефекта от маските на открито

"Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска. Искам много ясно да го кажа! Естествено че, ако се разхождате в парка, няма да носите маска! Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това - няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска", обясни доц. Кунчев.

Данните за София

425 са хоспитализираните с коронавирус в столицата, съобщи шефът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев. Запазва се тенденцията за безсимптомно или леко протичащо заболяване.

Пет души са починали за седмица от инфекцията. Направени са 502 теста, 78 са положителни. През Координационния център в Инфекциозна болница са преминали 192 души, от тях хоспитализирани са 57, един се е отказал от болнично лечение, отчете д-р Пенчев.

До края на деня ще бъде издадена заповед за всички болници на територията на столицата за разкриване на ковид зони според капацитета, с който разполагат. Отделенията ще трябва да са готови до понеделник.

41 са извършените проверки в заведения за обществено хранене за седмица, съставени са 14 акта, каза още шефът на СРЗИ. Само за последните два дни са били инспектирани 78 обекта.

Потвърждава се тенденцията за заразяване в работна среда, където хората са в постоянен близък контакт, каза още д-р Пенчев.

В 78 училища има позитивни на COVID-19 - 114 са учениците с положителни проби, а 49 учителите. Под карантина са 3 396 ученика и 210 учители. Същата е картината и в детските градини - в 20 са установени случаи на коронавирус - 7 деца и 26 служители са с положителни проби. Под карантина са 392 деца и 51 служители.

За момента активирани са 19 столични болници, броят им ще бъде разширен. Приемът трябва да се извършва при точно определена симптоматика, за да няма излишни хоспитализации, уточни д-р Пенчев и допълни, че разчита и на помощта на личните лекари и специалистите от доболничната помощ.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ко
  коко
  3 -2
  15:36, 22 окт 2020
  Къде са ви ваксините противогрипните... Няма я аптеките. ????
  • Чо
   Чоко
   2 0
   22:56, 22 окт 2020
   На черния пазар, къде.
 • 2
  Сс
  СС
  2 0
  18:11, 22 окт 2020
  Боли ме фара .

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020
Последни новини