Какво да очакваме от "Бьорнстад" по Фредрик Бакман

Спор няма, че "Човек на име Уве" (2012 г.), "Баба праща поздрави и се извинява" (2013 г.) и "Бьорнстад" (2016 г.) са сред най-известните и четени книги на Фредрик Бакман. До този момент обаче само първата можеше да се похвали с това, че е направена и на филм.

Е, вече можем да кажем, че и първият сериал по книга на Бакман е факт. Благодарение на HBO Nordic героите от страниците на "Бьорнстад" ще оживеят и на малкия екран.

Ако в страни като Великобритания, Франция, Испания и Германия футболът е издигнат на пиедестал, то в скандинавските страни на най-висока почит е хокеят.

Топката е заменена от шайба, а тревата от лед. И това е съвсем разбираемо предвид географските особености на Швеция например. В малкото шведско градче Бьорнстад именно хокеят е влязъл под кожата на местните.

Там всички закусват, обядват, вечерят и живеят с мисълта за черната шайба, която се пързаля по леда и 12-те играчи, които се надиграват. Местният младежки хокеен отбор обаче не се намира във формата, в която на всички им се иска. Целият град като цяло е ударил едно своеобразно дъно и има нужда да бъде измъкнат от него.

Победите на отбора са почти рядкост, което отдалечава града от заветната цел - именно там да бъдат насочени инвестиции за построяването на нова зала и създаването на хокейно училище.

Но тази цел не изглежда толкова непостижима и далечна, защото отборът разполага с Кевин Ердал, който е голямата и обещаваща звезда, на която всички разчитат. Той е израснал в богато семейство и още от ранна детска възраст страстта му е свързана със стика, шайбата и леда. Всички го знаят и боготворят.

Но една птичка пролет не прави, затова на отбора му е нужен опитен треньор, който да извади най-доброто от всеки един играч. И този треньор е Петер Андершон, който е играл хокей на най-високо ниво в NHL, но вече се е оттеглил от професионалния хокей и се завръща в родния си град.

Разбира се, той е най-логичният избор за треньор, но задачата му не е никак лесна, защото трябва да се справи с манталитета на хората от малкия град.

Заедно с Петер в Бьорнстад се връща и неговото семейство. Докато той се опитва да направи най-доброто за отбора, 15-годишната му дъщеря Мая се опитва да не умре от скука, защото хокеят въобще не я интересува.

Преди обаче на Петер и хокейния отбор да им се отдаде възможността да постигнат заветната си цел - спечелването на финалите, ще се случи нещо, което ще преобърне Бьорнстад с краката нагоре.

И в този ред на мисли в "Бьорнстад" може всичко привидно да се върти около хокея, но всъщност той просто играе ролята на онова лепило, което безотказно слепва героите.

А те пък, от своя страна, може да са предимно тинейджъри, но преживяват неща, с които и на големите им е трудно да се справят. От недомислен акт на насилие, който белязва за цял живот до приемането на това, че и различните имат право на своето място под слънцето - в "Бьорнстад" има от всичко.

Премиерата на "Бьорнстад" е на 18 октомври в HBO GO.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020
Последни новини