184 910 български граждани са подали заявление за получаване на статут на уседналост във Великобритания

До 30 юни 2020 г. 184 910 български граждани са подали заявление за получаване на статут на уседналост във Великобритания, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Красимир Янков.

Статут на уседналост са получили 40,1%, а временен статут на уседналост - 58,4 % от подалите заявления български граждани. Процентът на регистрация за получаване на двата статута е най-голям сред българската общност, обясни Захариева.

Тя посочи, че българите на територията на Великобритания са добре запознати с изискванията за получаване на статут на уседналост и са информирани, че крайният срок за кандидатстване е удължен до 30 юни 2021 г. Още през ноември 2018 г. започнахме разяснителна кампания за българската общност за предоставяне на подробна информация за процедурата и условията за кандидатстване за двата статута, припомни външният ни министър. Обединеното Кралство обяви, че след една година ще трябва да се пътува с паспорти, не с лични карти и в част от кампанията призовахме българските граждани да не чакат до последния момент, а да се снабдят с паспорти, ако нямат такива, допълни външният министър.

Българските граждани, които все още не са придобили правото на постоянно пребиваване, но в момента живеят във Великобритания, са изцяло защитени от споразумението за оттегляне, каза Екатерина Захариева в отговор на депутата Лало Кирилов в рамките на парламентарния контрол.

Българите, както и другите европейски граждани, ще трябва да кандидатстват по схемата за уседналост на ЕС, за да могат и след края на тази година да продължат да се ползват от правата, които имат в момента. В случай, че кандидатурата им е успешна, ще получат статут на установено лице, даващ право на постоянно пребиваване, или статут на лице в процес на установяване. След като достигнат период от пет години на законно пребиваване в Обединеното кралство, ще могат да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващ, обясни тя.

Решението за даване на статут на уседналост или за временен статут на уседналост е въпрос на вътрешни правила на Обединеното кралство и се основава на ясно дефинирани изисквания, посочи Захариева, като уточни, че разликата между двата статута е в обема на ползваните социални права.

Една от червените линии на британското правителство е категоричната позиция, че физически документ , удостоверяващ статута на уседналост на гражданите на ЕС, няма да бъде издаван, информира още вицепремиерът. Обяснението е, че бъдещето е в дигитализацията и в използването на дигиталните административни услуги, които предоставят лесен и сигурен начин за доказване на миграционния статус на лицата, уточни тя.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ли
  Ливърпул
  2 0
  13:40, 16 окт 2020
  Защото тук страната е управлявана от мутри и мафиоти.
 • 2
  Бо
  борисоф
  0 0
  14:56, 17 окт 2020
  най голямото постижение на бойко

Още новини

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини