184 910 български граждани са подали заявление за получаване на статут на уседналост във Великобритания

До 30 юни 2020 г. 184 910 български граждани са подали заявление за получаване на статут на уседналост във Великобритания, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Красимир Янков.

Статут на уседналост са получили 40,1%, а временен статут на уседналост - 58,4 % от подалите заявления български граждани. Процентът на регистрация за получаване на двата статута е най-голям сред българската общност, обясни Захариева.

Тя посочи, че българите на територията на Великобритания са добре запознати с изискванията за получаване на статут на уседналост и са информирани, че крайният срок за кандидатстване е удължен до 30 юни 2021 г. Още през ноември 2018 г. започнахме разяснителна кампания за българската общност за предоставяне на подробна информация за процедурата и условията за кандидатстване за двата статута, припомни външният ни министър. Обединеното Кралство обяви, че след една година ще трябва да се пътува с паспорти, не с лични карти и в част от кампанията призовахме българските граждани да не чакат до последния момент, а да се снабдят с паспорти, ако нямат такива, допълни външният министър.

Българските граждани, които все още не са придобили правото на постоянно пребиваване, но в момента живеят във Великобритания, са изцяло защитени от споразумението за оттегляне, каза Екатерина Захариева в отговор на депутата Лало Кирилов в рамките на парламентарния контрол.

Българите, както и другите европейски граждани, ще трябва да кандидатстват по схемата за уседналост на ЕС, за да могат и след края на тази година да продължат да се ползват от правата, които имат в момента. В случай, че кандидатурата им е успешна, ще получат статут на установено лице, даващ право на постоянно пребиваване, или статут на лице в процес на установяване. След като достигнат период от пет години на законно пребиваване в Обединеното кралство, ще могат да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващ, обясни тя.

Решението за даване на статут на уседналост или за временен статут на уседналост е въпрос на вътрешни правила на Обединеното кралство и се основава на ясно дефинирани изисквания, посочи Захариева, като уточни, че разликата между двата статута е в обема на ползваните социални права.

Една от червените линии на британското правителство е категоричната позиция, че физически документ , удостоверяващ статута на уседналост на гражданите на ЕС, няма да бъде издаван, информира още вицепремиерът. Обяснението е, че бъдещето е в дигитализацията и в използването на дигиталните административни услуги, които предоставят лесен и сигурен начин за доказване на миграционния статус на лицата, уточни тя.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ли
    Ливърпул
    2 0
    13:40, 16 окт 2020
    Защото тук страната е управлявана от мутри и мафиоти.
  • 2
    Бо
    борисоф
    0 0
    14:56, 17 окт 2020
    най голямото постижение на бойко

Още новини

Последни новини