След година във Великобритания ще се влиза само с паспорти

След една година - от октомври 2021 г., гражданите на ЕС (без тези на Ирландия и Гибралтар) ще бъдат допускани във Великобритания само срещу задграничен паспорт, тъй като властите там смятат личните карти за едни от най-незащитените лични документи. Освен това на летища в страната все повече се инсталират електронни четци за биометрични паспорти, за да става по-бързо преминаването.

Това решение на британското правителство се съдържа в обновените инструкции, разпространени в четвъртък. В тях се казва, че това няма да действа за граждани на ЕС, Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, обхванати от Споразумението за напускане на ЕС и одобрени от Схемата за установяване на граждани на ЕС и техните семейства. За тях режимът влиза в сила не по-рано от 31 декември 2025 г.

От 1 януари 2021 г., когато приключва преходният период след Брекзит, спира свободното преминаване на границата и започва да действа нова система за достъп и установяване за живеене. За влизащите за кратки пътувания като туризъм, бизнес, обучение за малко време, няма да се изисква виза, но ще трябва да отговарят на граничния и имиграционен режим, включително и за заплащането за здравни услуги.

До 2025 г. правителството ще въведе електронна система за разрешаване на пътувания, за да е сигурно, че пристигащите на границата вече имат позволение да пътуват до Великобритания.

В документа от 8 октомври се потвърждава и планът за това шофьорите на тежки камиони задължително да разполагат със спеиален "паспорт", наречен Kent Access Permit, за да бъдат допускани от 1 януари до подстъпите към пристанищата по Ламанша и тунела към Европа. Само тогава ще им бъде позволено да влизат в югоизточното графство Кент. Идеята е, че така ще се избегне струпване по фериботите и трафик от превозвачи, които се е оказало на място, че нямат всички нужни документи. Още при първите новини за този ллан той бе посрещнат с остри критики, че е почти равносилен на издигане на граница вътре в Англия.

Продължават и проблемите на граждани в ЕС с разрешение да продължат да живеят, тъй като не е докрай изчистено как и за какви случаи имат нужда от доказване на статута си. Този статут се удостоверява единствено по електронен път, но това означава, че всеки от тях трябва да има компютър или смартфон и достъп до интернет, както и връзката или електронният потрал да не блокират, за да могат при всяко поискване да правят справката. Няма предвидена възможност да се разпечата такова удостоверение, а все още някои институции и фирми не знаят кое точно е нужно и дори има такива, които не са чували за тази система, разказа в."Гардиън".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини