Нинова: БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция под никаква форма в резолюция срещу корупцията

"Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана - в резолюция срещу корупцията", заявява председателят на БСП Корнелия Нинова в позиция, разпространена от пресцентъра на партията във вторник.

"В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите.

В този смисъл резолюцията за България, която ще гласува Европейският парламент /ЕП/ утре заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира", посочва лидерът на БСП.

"БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българския парламент. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че, отхвърляйки я, променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС. Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата. Но Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана - в резолюция срещу корупцията", заявява Корнелия Нинова.

Тя посочва, че ще предложи на българските евродепутати от левицата - независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева - да подкрепят текстовете, отнасящи се до върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини