Столицата на Нагорни Карабах е под ракетен обстрел (видео)

Азербайджанският новинарен портал Şedevr + публикува на своя канал Telegram видеозапис от обстрела на столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) Степанакерт.

Експлозии има блози до центъра на града. Министерството на външните работи на НКР съобщи, че "в момента азербайджанските въоръжени сили нанасят ракетни удари с голяма интензивност по Степанакерт".

Министерството на отбраната на Армения заяви, че при обстрела азербайджанските военни използват ракетни системи  "Смерч", "Полонез", както и Kasirga турско производство, съобщава РИА Новости.

Според "Россия 24" в града са използвани забранени фацетни боеприпаси (второто видео).

Въоръжените сблъсъци в Нагорни Карабах започнаха на 27 септември. Страните се обвиниха взаимно в ескалация на конфликта. Азербайджан заяви, че е окупирал седем села, които са били под контрол на врага. Армения отрича тази информация. В същото време президентът на непризнатата НКР Арайк Арутюнян призна загубата на част от позициите си в района на Талиш и в южна посока.

През 1991 г. Нагорни Карабах, по-голямата част от населението на което са арменци, обяви независимост от Азербайджан. Баку се опита да върне региона със сила, след което избухна война. През 1994 г. Азербайджан, Армения и НКР подписаха примирие с посредничеството на Русия, но военните действия периодично се възобновяват.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини