Земята е на път да улови мини Луна, но има нещо странно в нея

Всички ние познаваме и обичаме нашата Луна. Тя съпровожда Земята през последните милиарди години, но далеч не единственият ни спътник.

От време на време в орбитата на планетата ни временно попадат и други, по-малки обекти. Те се задържат в нея за кратки периоди от време – от няколко месеца до няколко години – след което отново поемат по своя път.

Наричаме тези обекти мини Луни. Въпреки че броят на подобни астероиди е много по-голям, астрономите са потвърдили официално съществуването едва на два - 2006 RH120, който ни посети през 2006-а и 2007-а, и 2020 CD3, който се намираше в орбитата на земята от 2018-а до май 2020-а.

Сега астрономите засякоха нов обект, наречен 2020 SO. Неговата траектория е такава, че той най-вероятно ще бъде уловен временно от земната гравитация. Очаква се той да ни навести през месец октомври и да се задържи до май 2021-ва. 

Както може да видите в симулацията по-долу, обектът ще навлезе и излезе през две от точките на Ларанж на Земята (гравитационно стабилни точки, създадени посредством гравитационното взаимодействие на Земята със Слънцето.

Само по себе си събитието ще е забележително, но съществува една уловка. Земеподобната орбита на 2020 SO, както и ниската му скорост, подсказват, че това всъщност не е астероид, а по-скоро с нещо, което е създадено от човек.

2020 SO е класифициран като астероид тип „Аполо“ – клас астероиди, чийто пътища пресичат орбитата на Земята. Те често прелитат близо до планетата, но по всичко личи, че 2020 SO не е като повечето обекти от този тип.

Според учените най-вероятно става дума за отломка от ракетата Atlas Centaur-D, която е била изстреляна още през 1966 г.

Досегашният анализ показва, че отломката съвпада точно с траекторията на ракетата. Очакванията на учените са, че обектът ще влезе в постоянна орбита около Земята на 1-ви декември т.г., когато е най-близката му точка с нея. Това ще стане на разстояние от около 49 000 км. и ще даде възможност на астрономите да разгледат обекта с повече подробности и да потвърдят дали наистина е отломка.

Обектът не представлява никаква опасност за Земята или хората. Той няма да повлияе по никакъв начин, но има по-скоро символично значение, че космическият отпадък постепенно ще се превръща във все по-голям проблем. Астрономите отдавна знаят това и работят по идеи за намаляването на отломките от ракети и сателити, но това е много трудна и скъпа задача.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини