Изкуството обединява: Графити фестивал на оградата на бежанския лагер в Харманли

    Послания за мир, толерантност, съвместно съжителство. Но изразени не с думи, а със спрей и боя.

    Седем художници от цяла България-Пловдив, Варна, Русе,София, се включиха в четвъртото издание на Графити фестивала в Харманли тази година. В него те рисуват своите картини по оградата на Регистрационно-приемателния център и превръщат бетонните сиви пана на бежанския лагер в картинни послания.

    В събитието за поредна година вземат участие и ученици от местни училища, а в подготовката на стената за рисуване са се включили и търсещи международна закрила лица от Чад и Иран.

    По външната ограда на стената рисуват шестима художници, а вътре при всички мерки за безопасност, свързани с коронавируса, е допуснат един творец.

    Идеята, с която продължаваме инициативата, е да променим нагласата за хората, търсещи закрила у нас чрез изкуството. Защото изкуството, обединява, а не разделя. И художниците, които участват всяка година, вплитат в картините си своите позитивни послания, че търсещите у нас закрила, са хора със своите професии и умения, и могат да бъдат част от нашето общество, да живеем заедно, да сме си полезни. За възможността на различните култури да съжителстват в хармония, споделя Милена Николова от Мисията в България на Международната организация по миграцията /МОМ/, която е организатор на Графити фестивала.

    Началото му беше сложено през 2017 година с подкрепата на община Харманли, която и досега съдейства той да се състои.

    Тази есен Фестивалът приключва на 2-ри октомври. За четирите му издания над половината от дългата около километър стена е вече покрита с рисунки.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Пе
      Пенсионерка
      2 -11
      14:21, 1 окт 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ув
        уважаема
        3 -1
        09:01, 2 окт 2020
        а вие можете ли да нарисувате нещо подобно? вероятно сте имала двойка по рисуване и което е по-лошото двойка и в живота защото нямате вкус, като не ви харесва не ги гледайте, не давайте мнение, когато не разбирате
      • ИТ
        и това ще отмине
        0 0
        14:27, 2 окт 2020
        Джендъри, бабо, какво да ги правиш.
    • 2
      Ре
      Реването
      2 -2
      19:32, 1 окт 2020
      Откъде са парите, с които им плащат???
    Последни новини