Изследват водите на р. Марица заради умряла риба

Изображение 1 от 5

    В срок от 7 до 20 дни от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково ще имат заключение за причината, поради която е констатирано наличието на умряла риба във водите на р.Марица край Димитровград. Това уточни пресаташето на екослужбата Мариана Чампалова.

    Експерти от РИОСВ- Хасково, съвместно с Басейнова дирекция Източнобеломорски район Пловдив и Регионалната лаборатория в Хасково са извършили проверка по сигнал на 26 и на 28 септември късно вечерта.

    По време на огледите в участък от реката над Помпена станция "Черногорово" на завода за производство на изкуствени торове „Неохим" е констатирано наличие на малко количество, предимно маломерни и няколко по-едри екземпляра умрели риби. Те са регистрирани до брега между водорасли и водна леща.
    Участъкът се намира под заустванията на колекторите на "Неохим" АД, уточни Чампалова. На това място в края на юли умряха 28 крави, пили от водата на реката. А от пробите в колектора, който се влива в р.Марица, бяха отчетени 50 пъти завишаване на нитрати и нитрити. Тогава обаче нямаше сигнали за мъртва риба по Марица.

    Екоинспекторите са извършили и проверки в торовия завод. Там от миналата седмица вървят дейности по пускане на основните производства в експлоатация, след приключилия годишен капитален ремонт, уточни Мариана Чампалова.

    Взети са водни проби от Марица при Помпена станция "Черногорово", от водите на реката преди северения колектор на "Неохим", както и от северния и отвеждащия колектор на завода. При доказване на вина от страна на „Неохим“, на завода ще бъдат наложени санкции.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Ив
      иван
      25 -3
      12:56, 30 сеп 2020
      санкции ... колкото за кравите :) плати ги държава т.е. НИЕ . Тази вода с отрови я пием и ние!
      • Иг
        Иг
        12 -4
        16:46, 30 сеп 2020
        Докато търпите онова ******************* ще я пиете.
      • Само сатър
        и чистка до 3-то коляно
        .....
        както Хан Крум гарантира запазването на дивеча до следващия век
    • 2
      25
      2551
      28 -4
      13:28, 30 сеп 2020
      Неохим не спряха работа дори за ден!!Ако беше друга фирма щяха направо да я затворят!!!
      Наложиха ли им някаква глоба???Ако да колко символична беше???
      Защо продължават да бълват отрови безнаказано???
      • До
        До 2551
        4 0
        00:22, 1 окт 2020
        Случаят все още е в Прокуратурата.
    • 3
      Уч
      учуден гербаджия
      10 -10
      14:29, 30 сеп 2020
      Димитровградчани имат чудесен кмет в лицето на Иво Димов, избиратели с акъла си за разлика от Хасковлийте, които не знаят за кого да гласуват, чудя се как търпят чорбаджийте на Неохим , които на всяка власт са подлога да ги е...ат с 200 километра в час , а не се вдигнат на един протест , както направиха старозагорци с техния химически завод.
      • Ив
        Иван
        11 -1
        20:19, 30 сеп 2020
        ... разходи се до Черноконево, гледай да не паднеш в някоя шахта ! Тогава хвали кмета
    • 4
      Кр
      Кристина Петрова
      6 -2
      18:18, 30 сеп 2020
      Опасната игра е ,че се правят много фалшиви ремонти от отдел Инвеститори, с подбрани фирми. Това ще доведе до производствени аварии и по големи проблеми
      Отговорни лица
      Ръководител с купена диплома
      Ивайло Тапашки
      Слави Далаверата
      Весо Ремонтстроя
      Иво и Пламен - изнудват проектанските фирми да проектират ел. част.
      • Де
        Делю Динев
        9 -1
        18:44, 30 сеп 2020
        За съжаление това е истината в Неохим
      • За
        запознат
        5 0
        12:12, 1 окт 2020
        Той този ръководител на инвеститорите май въобще няма диплома .
      • Фи
        Фирмаджия
        1 0
        15:18, 1 окт 2020
        Така е, ама много добре знае как да си поиска рушвета от строителните фирми
    • 5
      Мн
      Много
      10 -1
      19:00, 30 сеп 2020
      Много си учуден гербаджията. И ние сме учудене, че още ви търпим. И всичките като вашия тиквеник я карате с 200. По-полека, че може да се сецнете. И вашето време ще дойде. Чудесния кмет, с фалшивата диплома си дръжте за вас. Нещо сте пообъркани и ти се губи дар словото и лизането на димов, хасковлии това онова, какво искаш да кажеш, само недей с 200 щото ще те спрат катаджиите. За ******* няма забрани, но за теб виж табличката, Кат не прощава. От тази вода не се черпи за водоползване за Димитровград. Черпенето на вода става над Димитровград. Всички останали села, Брод, Злато поле и Райново кладенците са далече от Марица. РЗИ и Басейнова дирекция трябва да си гледат работата и да упражняват постоянен контрол, а да не седят по бюрата и да докажат замърсителя.
    • 6
      Пр
      простата харманлийска πyткa
      10 -1
      19:17, 30 сеп 2020
      Поредните видими резултати на Шайката за европейско развитие.
      • Ко
        коментар
        7 -4
        22:00, 30 сеп 2020
        Димитровград са много по добре от Хасково подменят на хората печки на твърдо гориво на хиляди семейства санираха много повече блокове и заплатите са по високи а ние в Хасково не бива хората имат кмет на място!
    • 7
      Ка
      Как
      9 -1
      06:05, 1 окт 2020
      Как така живееш в Хасково, а хвалиш кмета на Димитровград без да знаеш защо. За едни кебапчета или за едни климатици се продавате на хора, които лъжат и крадат за сметка на такива като вас. Какво му е на място димитровградския кмет? Започна мандата с лъжа. Купил си дипломата за висше образование. Прокарва лобита в общинския съвет. Фирмите за строителство и ремонт едни и същи. На работа са гербаджии и послушковци. Направи един ремонт на центъра за над 5 милиона и поне половината се присвоиха. Пиарката му, кремена за няколко години е закупила 23 имота и то в Пловдив, Банско и Свети влас. Те си знаят, дали са на кмета или на пиарката. Така, че елате да живеете в Димитровград. Трудно се намира работа за повече от 500 лв. Ако е само до един климатик...... очите ви стават големи. Само с климатик не се живее..... А кмета си плете кошницата и от време на време хвърля по някоя троха. Сега хората ще облагородяват 3 междублокови пространства,нека да се трудят, кмета ще си кюта, харно е хорото. Климатиците ще работят.Тъпани до небето. Приспивно и трогателно! Навремето хората построиха града на гола поляна и работеха денонощно. Сега бием тъпана.
    Последни новини