220 хил.лв. са изплатени на стопаните от Хасковско, пострадали при пожарите

Близо 220 хил. лева на 37 стопани са изплатени на стопаните от Хасковска област, които бяха засегнати при летните пожари, съобщават от Държавен фонд „Земеделие“.

Парите бяха обещани като обезщетение за покриване на щетите по de minimis лично от министъра на земеделието Десислава Танева, която в средата на август се среща с част от пострадалите фермери от региона на мястото на едно от пепелищата- в землището на харманлийското село Рогозиново. Тогава беше съобщено, че 54-ма са стопаните в Хасковски регион, които са претърпели щети при големите пожари, при които в областта бяха изпепелени над 10 500 декара земеделски площи.

Периодът, в който земеделците можеха да подават документи за помощта беше между 10-ти и 21-ви септември.

Подпомогнати са стопаните със засегнати от пожарите трайни насаждения, фуражни култури, постоянно затревени площи и селскостопански животни.

Подпомагането за нанесени щети по трайни насаждения и фуражни култури е с определени единични ставки. Техният размер е изчислен на база на действителните разходи за отглеждане на земеделските култури, направени към момента на щетата, при максимален интензитет 80 %.

За трайните насаждения изплатените средства по de minimis са

до 120 лв. на дка, за фуражните култури -до 40 лв. на дка, до 30 лв. на дка са получили стопаните с унищожени постоянно затревени площи. Един от земеделците има 9 изгорели животни. Определеното му обезщетение е до 1000 лв. на глава добитък.

Общият размер на средствата по схемата de minimis, която един земеделски стопанин или предприятие може да получи е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години, уточняват от ДФ “Земеделие“.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Само в Мутростана
    може да се плати на мутрите от други мутри и бейове
    ......
    за "постоянно затревени площи" - демек мера :)) ... празна нива митничарска 400 декара :))
  • 2
    Жи
    Жива да не бях
    1 0
    23:46, 30 сеп 2020
    С каква манта се е облякла селската Упсссс земеделската министърка!!!
Последни новини