Да се увеличат извинените отсъствия на учениците по домашни причини, препоръчва експерт

В COVID ситуацията е разумно да се увеличат извинените отсъствия на учениците по домашни причини и то най-вече в начален етап. Това би облекчило сериозно родителите на малките ученици при хрема, леки настинки и слабо неразположение. Би се намалило струпването пред кабинетите на личните лекари, в тази сложна ситуация, заявява Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов".

Според него декларацията от родител, за влошеното състояние на детето, изпратена по електронен път, е добра възможност за олекотяване на дейностите в един кризисен период. Днес много родители работят от домовете си и грижата за децата им е много по-различна, от преди година, отбелязва Стаматов.

Той казва, че за да се случи това, е необходимо облекчаване на процедурите за отсъствия по домашни причини, както и регламентирането им за повече дни - например по 15 дни за година, при сегашни 3 дни.

"Вярвам, че родителите са отговорни към образованието на децата си и не биха допуснали злоупотреби с отсъствието им. Много неща не са същите и няма да бъдат в извънредна ситуация... Трябва да се пазим взаимно!", коментира Диян Стаматов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини