Идиот ли е българският избирател – опит за фейлетон

Това е опит за фейлетон. Не се впрягайте. Авторът е описан в заглавието.

Не се сърдете, уважаеми избиратели, аз не ви смятам за идиоти, но партиите във властта през последните години наистина мислят, че сме недоразвити безотговорни инфантилни хорица, които не могат да управляват елементарните си дела и имат нужда от голяма закрила и обгрижване.

Не вярвате ли? Сега ще ви го докажа.

Мнозинството български избиратели във вдекидневието си са съвсем нормални и отговорни хора. Вижте само какво могат те - могат да се женят и да раждат деца, могат да сключват сделки, да управляват парите си, да управляват магазинчета, банки, фирми. Могат да управляват коли, камиони, самолети, кораби пълни с хора и стоки за милиони левове, могат да учат децата ни, да преподават Могат да режат тумори, да присаждат очни лещи, да отварят черепа ви, да не дава Господ. Могат да лекуват вируси, да произвеждат лекарства.

Ако някой има малко бизнесче или голям бизнес спазва десетки срокове и подава куп декларации на гише или он-лайн, плаща на себе си, на десетки, на стотици или на хиляди хора в срок, доставя стоки и услуги навреме.

И за да приключа тази част - вижте какво прави даже най-тъпият масов избирател по една от най-простите дейности - карането на кола. Купува я, регистрира я, ежегодно плаща данък, винетка, гражданска отговорност, минава я на технически преглед, плаща и глоби, ако кара като говедо.

Да не продължавам - всеки от нас върши всички тези почтени неща. Те са свързани със срокове, адреси, документи, доказване на образование и квалификация и др. И между другото си гледа семейството, децата, ходи на море в Гърция с ПСР тест, има любовница. Все нормални неща.

Сега да видим как се става избирател в България. То не е лесна работа.

Първо трябва да се родиш. После да папкаш и готово! След 18 години си избирател. Няма нужда да слушкаш, да учиш, да подаваш декларации, да плащаш нещо. Единствено някъде след 16-ата година от раждането трябва да отидеш с мама или тате да ти издадат лична карта и да те впишат на някакъв адрес. Държавата го нарича постоянен адрес. Това е! Воалла, както казват франсетата.

Като станеш на 18, ти вече си избирател. И, ако не си в зандана с влязла в сила присъда или доказано психо, си избирател до края на живота си. Ако пък се родиш в Бразилия или в Буркина Фасо и станеш български футболист, пак можеш да станеш български избирател по натурализация. Ако си от Северна Македония си БГ избирател почти по дефиниция - има ги с хиляди. Това е.

Какво можеш да правиш оттук нататък, без държавата да се интересува от тебе като избирател?

Можеш да си сменяш местоживеенето, колкото си искаш, но си оставаш избирател на оня постоянния адрес. Може да живееш в чужбина от 20 години, да придобиеш едно - две чужди гражданства - ти си оставаш избирател. Може да станеш Гинка фон Клинкерхофен или Пенка дьо Лафонтен, може да родиш две - три деца при Макрон или Меркел, да си продадеш апартамента в България - ти си оставаш избирател и името ти е в избирателния списък поне докато ритнеш камбаната, а в някои случаи и след това.

Може да си с постоянен адрес в с. Пържиграх, с. Сърбогъзи, с. Дупели или с. Къртипъня и да спиш при различно гадже всеки месец в София, Пловдив, Варна и др. - ти си оставаш избирател в съответното китно селце. И, ако не те мързи много, може на избори да гласуваш там, за каквото си искаш. Избирателните ти права са вечни. Ако пък си в чужбина, пак си избирател - подписваш декларацийка и те дописват. После в ГРАО няколко месеца си вадят очите да търсят дали аджеба сабахлем не си гласувал в Къркларели , а по икиндия в Кърджали, например.

Има, разбира се и възможност, ако си много наясно с правилата и силно мотивиран с пари или с тояга, да си смениш постоянния адрес или да гласуваш по настоящ адрес. Но това е твоя инициатива. Или на местните партийни тартори. Иначе си оставаш избирател в Сърбогъзи, например.

Така. Нали ви казах, че партиите и държавата ви смятат за идиоти.

След като вече веднъж сте станали избиратели, държавата не се интересува от вас. Не се интересува дали изобщо искате да гласувате и да сте в т. нар. избирателен списък. Не се интересува къде наистина живеете и дали искате и можете да гласувате там. Не се интересува колко пари ще похарчи за вас като избирател.

И понеже властта не се интересува от тези маловажни подробности и ви смята на непълноценен да управлявате избирателните си права, тя с десетилетия отказва да направи изборен регистър, в който вие - избирателите можете да управлявате правата си. Дали да ви има или да ви няма в този регистър, дали да гласувате в родното Сърбогъзи или в ж. к. Изток или, дай Боже всекиму, в Маями, Малдивите или в Пържиграх, да не дава Господ.

И понеже ни смятат за идиоти, които са способни да карат кола и самолет, да плащат данъци, но не са способни поне веднъж в годината или даже веднъж на две години да кажат дали и къде ще гласуват, държавата харчи нашите пари за 7 милиона избиратели, нищо че гласуват половината. Мисирките тормозят експертите с фундаменталния въпрос за мъртвите души. Неуспелите политици попържат на майка изборната администрация. А магьосниците вадят от ръкава ту машинки за гласуване, ту нова конституцийка, ту велико събранийце, ту нови партийки и коалицийки.

Абе майтап да става, ден да мине, друг да дойде Пак ще ги излъжем!

Коментар на Стоил Стоилов

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мр
  МРАКА
  0 0
  21:36, 23 сеп 2020
  Българския избирател е, идиът. :)

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини