Интервюта с кметове и разкази в третия брой на списание „Южно утро“

От печат излезе третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. То е издание на Гражданско сдружение „Родопско утро” и се реализира с финансовата подкрепа на община Хасково, община Димитровград, община Минерални бани, община Момчилград, община Джебел, Регионална библиотека „Никола Вапцаров” в Кърджали и Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров” в Димитровград. На едни от първите му страници ще могат да се прочетат интервюта с кмета на Хасково Станислав Дечев, с кмета на Момчилград Илкнур Кязим, с директора на Регионалната библиотека в Кърджали Елисавета Кехайова. Представена е община Джебел, а своите истории разказват Веселин Банчев и Недялко Бакалов, който освен литературен критик и редактор, е и екскурзовод в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи” край хасковското село Александрово.

За участие в разнообразните рубрики на списанието са заявили своето желание стотици млади и утвърдени поети и писатели от областта на Източните Родопи. В крайна сметка редколегията в състав: д-р Йорданка Господинова /председател/, Стойка Мариновска /отговорен секретар/, Петко Каневски, Антон Атанасов, Лияна Фероли, Невин Садъкова и Недялко Бакалов /рецензент/ е отсяла най-добрите и техните творби са станали част от третия брой на списание „Южно утро”. В раздел „Поезия” са включени Стойка Мариновска, Величка Тилева, Весела Недкова, Кръстина Тодорова, Мариана Ангелова, Николай Дялков, Хубен Стефанов, Тодорка Николова, Христина Въчева и Тодор Енчев. В раздел „Проза” ще може да се насладите на Мина Карагьозова и Ясен Калайджиев, а в раздел „Преводи” – на руската поетеса Олга Малцева-Арзиани.

Важен акцент в работата на редколегията е бил издирването и намирането на младите поети и писатели на нашия край. В рубриката „Духовни хоризонти” ще може да се прочетат произведенията на шестима студенти. Това са Ирина Митева, Делян Балев, Алберт Димитров, Добромир Зафиров, Стоян Митев и Антон Атанасов. На обявата за участие са откликнали и десетки ученици. В раздел „Ученическо творчество”, който се ръководи от учителя по български език и литература от Кърджали Антония Маровска, са включени 28 души. Те са Айлин Гюджен, Анна Георгиева, Виктория Георгиева и Ивайло Николов от хасковската Езикова гимназия, Петя Иванова и Цветелина Бобутанова от ПМГ „Акад. Боян Петканчин”, Ваня Колева, Мартин Любенов и Петя Иванова от ОУ „Алеко Константинов” в Димитровград, Микаела Димитрова от ПМГ „Иван Вазов” в Димитровград, Анна Славова, Моника Зотева, Никол Манолова и Стефани Дишлиева от Свиленград, Анна Пенчева, Анелия Крумова, Белен Догу, Баръш Хасан, Георги Росенов, Дима Камарева, Мария Сиракова, Мая Духленска, Нелина Манева, Николай Стоянов, Стефания Стефанова и Фуат Расим от Кърджали, Виктор Карачолов и Шериф Шерифов от Момчилград. Най-малките също не са забравени. Тази година в списанието има специална рубрика, озаглавена „Във вълшебния свят на децата”. В нея ще може да се прочетат творби на Божидара Ангелова, Маргарита Павлова, Дора Белевска и Петър Ванчев, посветени на най-невинните сред нас. До тях ще се видят и прекрасните рисунки на Бесте Бербер, Белослава Митева и Кристина Димова.

Отделено е място и за гости. С няколко свои стихотворения са представени Йордан Пеев и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Не са забравени и онези българи, оставили трайна следа в българската история и литература. Със специални статии са отбелязани 170 години от рождението на Иван Вазов /с автор Милена Мерджанова/ и 90 години от рождението на Пеньо Пенев/ с автор Живка Шишкова/. Почетен е и Никола Гигов - човекът, който цял живот е възпявал Орфей.

Цялата дейност се реализира с неуморния труд на председателя на Гражданско сдружение „Родопско утро” Стойка Мариновска и на съставителя Станка Стоянова.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини