НАСА обяви навлизането в нов слънчев цикъл

Експерти по космическо време от НАСА и американската метеорологична агенция NOAA обявиха началото на новия 11-годишен слънчев цикъл

Декември 2019 г. отбелязва началото на 25-ия слънчев цикъл, а активността на Слънцето ще се увеличава до слънчевия максимум през 2025 година.

Промените в броя на петна на слънчевия диск са най-забележимата проява на цикъла на активност на звездата. Хората са забелязали самите петна още в древността, астрономите започват да ги наблюдават редовно през 16 век, но едва през 1843 г. Рудолф Волф открива 11-годишен цикъл в появата им. Той успява да възстанови тази циклична последователност до средата на 18 век, до 1749 г., когато започва цикълът, на който е даден номер 1.

Появата на слънчевите петна е свързана с магнитното поле на Слънцето. Голямчаст от тях са придружени от други прояви на слънчева активност - рентгенови изригвания, изхвърляния на коронална маса, коронални дупки. Тези явления водят до смущения в слънчевия вятър, което от своя страна засяга магнитното поле на Земята, генерирайки геомагнитни бури и сияния.

По време на слънчевия минимум такава активност липсва. След това петната се появяват отново, активността започва да расте, но това вече са петна от нов слънчев цикъл. Те имат противоположна магнитна полярност и се появяват по-близо до полюсите, а на по-късен етап от цикъла те се появяват все по-надолу към екватора.

Минимумът на слънчева активност започна през 2018 год., когато на Слънцето не се появи нито едно петно ​​в продължение на седмици, а през февруари 2019 г. късовълново излъчване на звездата намаля около 100 пъти и падна под прага на чувствителност на устройствата. Петната от новия цикъл са се появявали неведнъж, но установяването на началото на новия цикъл отнема няколко месеца наблюдения. Сега експертите от НАСА и NOAA са установили, че минимумът е бил през декември 2019 г. и сега започва увеличаване на слънчевата активност, въпреки че в момента слънчевият диск е абсолютно чист.

Учените прогнозират, че активността на Слънцето ще достигне максимум през юли 2025 г. и той ще бъде приблизително същият като по време на последния 24-ти цикъл.

НАСА подчертава, че прогнозирането на слънчевата активност е от решаващо значение за мисиите до Луната в рамките на програмата Artemis, планирана за следващото десетилетие. Високата слънчева активност може, от една страна, да предпази астронавтите от изключително опасни високоенергийни галактически частици, но от друга страна, мощните рентгенови изригвания на Слънцето са много опасни за пътуващите отвъд ниската земна орбита.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини