Разходите за час труд са се повишили с 4,1% в ЕС и с 9,9% в България през второто тримесечие

Разходите за изработен час са се увеличили с 4,1 процента в ЕС и с 4,2 процента в еврозоната през второто тримесечие на 2020 година спрямо същия период на предходната година. Това сочат данни, публикувани днес на сайта на европейската статистическа служба Евростат.

През разглеждания период в сила са били ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, уточнява службата.

През първото тримесечие разходите за час труд отчетоха увеличение от 3,9 процента в ЕС и 3,7 на сто в еврозоната.

Двата основни компонента, които формират разходите за труд, са заплати и други разходи извън заплатите (обезщетения, болнични, осигуровки).

В ЕС през второто тримесечие възнагражденията за изработен час са нараснали с 5,3 процента, а в еврозоната - с 5,2 на сто.

Растежът на разходите за заплати сочи, че спадът на броя изработени часове заради кризата с коронавируса не е изцяло компенсиран от съответното намаляване на заплатите, отбелязва Евростат.

Увеличението на разходите за заплащане на час труд частично е компенсирано от сдържаното нарастване на другия компонент на показателя, благодарение на данъчни облекчения и субсидии от европейските правителства в подкрепа на компаниите, засегнати от кризата, допълва статистическата служба.

В България разходите за изработен час през второто тримесечие са забавили растежа си до 9,9 процента спрямо 10,2 на сто през първото тримесечие. Разходите само за заплати също са забавили темпа си на нарастване - до 9,7 на сто спрямо 10,2 през първото тримесечие.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини