Най-големият ледник в Гренландия се разцепи

Изображение 1 от 2

    В Гренландия голяма ледена маса с площ около 110 квадратни км се е откъснала от най-големия останал арктически леден шелф. Сателитни снимки показват, че ледникът 79N се е разцепил на малки парчета, съобщава BBC News.

    Това е допълнително доказателство за бързото изменение на климата в Гренландия, казват учените.

    Ледник 79N е с дължина приблизително 80 км и ширина 20 км. Той образува фронта на Североизточния леден поток на Гренландия, който се стича от сушата в океана и там става плаващ.

    Предната част на 79N се разделя на две, като едната част сочи на север. Този клон на ледника се срути.

    Ледникът беше сериозно повреден през 2019 г., покрит с дълбоки пукнатини. През 2020 г. ситуацията се влоши допълнително от топлото лято. Клон на ледника се раздели на много айсберги.

    Сателитните снимки нагледно показват, че температурите в региона са се повишили. Това може да се разбере от големия брой места с разтопена вода на ледената повърхност.

    Водата уврежда ледените масиви. Тя разширява пукнатините. Водата ги притиска, разпуквайки ледника до самата му основа. Този процес се нарича хидравлично разбиване. В резултат леденият шелф намалява.

    "79N едва наскоро стана най-големият останал арктически леден шелф. Това се случи, след като ледникът Петерман в Гренландия намаля значително значително между 2010 и 2012 г.", казва Джейсън Бокс от Геоложката агенция на Дания и Гренландия.

    "79N е важен с това, че е прикрепен към вътрешната ледена покривка. Въпросът е, че ако климатът се промени, както се прогнозира, в даден момент този участък на Гренландия ще започне да губи ледници по-бързо от другаде", каза той.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини