Еврогрупата обещава трайна фискална подкрепа за икономиката

Министрите на финансите от еврозоната обещаха днес продължителна фискална подкрепа за възстановяването на икономиките след коронакризата. Това съобщи след заседанието в Берлин председателят на Еврогрупата Паскал Донъхоу, цитиран от Ройтерс.

На първото си заседание "на живо" от февруари финансовите министри на 19-те страни от валутния съюз обсъдиха неофициално фискалния отговор на пандемията, която от март нанесе тежки удари на европейската икономика.

"Няма да има внезапна спирачка (. . .) и като цяло бюджетната политика ще продължи да подпомага икономиката", заяви на пресконференцията Донъхоу, който е министър на финансите на Ирландия.

Макар министрите да не се ангажираха с нищо допълнително към вече обещаните огромни суми за поддържане на икономиката, те ясно посочиха, че скоро няма да има затягане на фискалната политика и стимулите ще продължат, докато е необходимо.

От началото на пандемията правителствата от ЕС вече обявиха над 3,7 трлн. долара за различни мерки в подкрепа на националните икономики, а Брюксел отпуска още 1,3 трлн. евро. Помощният пакет от ЕС, който включва възстановителен план за 750 млрд. евро под формата на грантове и заеми, в момента е в Европейския парламент и се очаква да бъде окончателно одобрен до 1 януари.

Общо различните мерки за правителствена подкрепа се равняват на близо 36 процента от брутния вътрешен продукт на ЕС, наред с безпрецедентните стимули на Европейската централна банка. Всичко това увеличава държавните дългове в ЕС, но за министрите сега приоритет е възстановяването на растежа.

Членовете на Еврогрупата изразиха подкрепата си да се даде тласък на блокирани проекти като банковия съюз в ЕС, за който все още няма разработена единна схема за гарантиране на депозитите.

Европейската комисия очаква икономиката на ЕС да се свие с безпрецедентните 8,3 процента през 2020 година след растежа с 1,5 процента през 2019 година заради икономическите сътресения, причинени от пандемията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини