Спад 7,5% на световния БВП при втора вълна на Ковид-19, прогнозира ОИСР

Световният брутен вътрешен продукт (БВП) може да се свие със 7,5% в случай на втора вълна на коронавирусната пандемия. За това предупреди днес на онлайн конференция на тема "От пандемия към възстановяване" генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия, цитиран от ТАСС.

Той припомни, че 6-процентовият спад на глобалния БВП, който организацията е очаквала по-рано, е бил най-големият, прогнозиран в нейната история.

Новата оценка взима предвид сценарий, при който властите отново ще въведат строги ограничителни мерки за борба с разпространението на вируса. По думите на генералния секретар на ОИСР анализ на ситуацията в 16 европейски държави е показал, че за три месеца самоизолация малките и средните компании биха похарчили всички средства, ако държавите не ги подкрепят. В момента в най-уязвимо положение, добави той, са нововъзникващите икономики, където много жители "не могат да останат вкъщи, защото трябва да си изкарват прехраната".

Сред най-уязвимите и най-засегнати от кризата са малкият и средният бизнес, като 75% от всички работни места в страните от ОИСР са в секторите, пострадали най-много от пандемията, каза Гурия. Милиони такива фирми са на ръба на несъстоятелност. Следователно подкрепата от инвестиционни банки е изключително важна, допълни генералният секретар.

На конференцията той заяви още, че борбата с неравенството и бедността включва изграждане на по-екологична и устойчива на климата инфраструктура, което ще изисква най-малко 6,3 трилиона долара годишно.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини