До 30% увеличение за работещи на първа линия в държавни администрации

На извънредното заседание на НСТС социалните партньори обсъдиха проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Предложените в проекта промени, договорени в Коалиционния съвет и одобрени от правителството, са част от социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от епидемичната криза.

Предлага се увеличение с 30 на сто на разходите за персонал на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, както и на администрации със служители "на първа линия", чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен", с пряк контакт с други лица. Визират се администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други държавни институции, в дисонанс с обема на отговорностите им и прекия риск за здравето.

Предвижда се увеличението на основните месечни заплати на служителите в съответните администрации - с не повече от 30 на сто от досегашния размер, да влезе в сила от 1 август 2020 г. В проекта са включени 28 държавни администрации.

Социалните партньори не постигнаха единодушна подкрепа. От работодателските организации АИКБ и БСК не подкрепят, а КРИБ и ССИ подкрепят по принцип, като дават препоръка за допълване на мотивите и предоставяне от страна на вносителите на ясни финансови разчети. От синдикалните организации - КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепят проекта на ПМС, като дават конкретни бележки и предложения.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    89
    89
    1 0
    18:42, 30 авг 2020
    И кои са тия администрации???
Последни новини