Обвинителите са против излизане от съдебната система

Мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина, с дела, а не с думите, както е заветът на Апостола на свободата Васил Левски.

Tова заяви главният прокурор Иван Гешев по време на Националното съвещание на Прокуратурата на тема "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежкото нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз", което се провежда в резиденция "Бояна".

Преди и по време на събитието активисти на "Да България" протестират с искане за оставката на главния прокурор. На място има засилено полицейско присъствие, за осигуряване на обществения ред.
Събитието започна с химните на Република България и на Европейския съюз.

Независимостта на прокуратурата е част от независимостта на съдебната власт. Прокурорите трябва да вземат решенията си без политически натиск. Тази позиция изрази говорителят на главния прокурор Сийка Милева на националното съвещание на прокурорите, което събра 700 прокурори в столицата.

Държавата е тази, която трябва да гарантира, че прокурорите и следователите могат да осъществяват дейността си без сплашване, според нея.

Дошло е времето ясно да заявим, че ние прокурорите и следователите няма да стоим безучастни, изтъкна Милева.

Главният прокурор Иван Гешев на свой ред се закани, че прокуратурата няма да спре да работи. Той акцентира на цената, която плащат прокурорите и техните семейства заради работата си.

Сега ще ви обясни защо сме мафия, мафия сме, защото внесохме светлина в тъмнината, подчерта обвинител номер едно. Мафия сме, защото няма да допуснем двойни стандарти, обясни Гешев. Спряхме процеса България да се превърне в бунище, изтъкна той.

Прокурорите били мафия, защото се справили с битовата престъпност, заловили наркопласьори, защото обвинили действащ министър и заместник-министър.

Добри сме за българските граждани и общество, смята главният прокурор. Уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички, допълни Гешев.

Пътят към Ада винаги е осеян с добри намерения, увери той. Според него е застрашено върховенството на правото.

Под претекста за борба за демокрация се нарушавали основно принципи на правовата държава. Може да вървим бавно, но никога не вървим назад, отчете още обвинител номер едно.

Владимир Николов, Асоциация на прокурорите в България увери, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт.

Ние не се страхуваме от реформи, подчерта той. Реформите обаче трябвало да се въвеждат след задълбочен диалог. Правото никога не трябва да се нагажда към политиката, подчерта Николов.

И следователите се обявиха срещу уронване престижа на прокуратурата и политическия натиск върху дейността й.

Не ни е страх, отказваме да сме политически заложници, изтъкна Петко Петков. Обвинителите са против прокуратурата да излезе от съдебната власт. За пореден път се насаждало напрежение срещу прокурорите.

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ме
    Меди
    7 -2
    13:15, 24 авг 2020
    Няма такъв клоун.
  • 2
    Ри
    Ричи
    6 0
    16:01, 24 авг 2020
    Съдът е съдебната власт! Прокурорът и адвокатът представляват двете страни и съдът решава, коя е правата! Как така прокурорът ще е от съдебната власт??? Т.е играят два отбора, а едният е съдийски??? Никаква съдебна власт не е! Даже в една сграда не трябва да са!!
Последни новини