Ердоган: Турция направи най-голямото откритие на газ в своята история, в Черно море

Президентът Реджеп Ердоган обяви в петък, че Турция е открила най-голямото по рода си находище на природен газ в Черно море, притежаващо 320 милиарда кубически метра и могат да бъдат открити още, докато страната работи за осигуряването му до 2023 г., съобщава "Ройтерс".

Ако газът може да бъде извлечен с търговска цел, откритието може да помогне на Анкара да намали настоящата си зависимост от вноса - от страни като Русия, Иран и Азербайджан - за значителна част от енергийните си нужди.

"Турция реализира най-голямото откритие на природен газ в своята история, в Черно море", каза Ердоган и добави, че Турция има за цел да стане нетен износител на енергия.

Сондажният кораб "Фатих" започна работа в края на миналия месец в зона Туна-1, на около 100 морски мили северно от турското крайбрежие в западното Черноморие. Всички тестове и инженерни дейности са завършени, каза Ердоган.

"Този резерв всъщност е част от много по-голям източник. Бог желае, ще има много повече. Като страна, която от години зависи за газ отвън, сега гледаме към бъдещето с повече сигурност. Няма да спрем, докато не станем нетен износител на енергия."

Всяко намаление на сметката за внос на енергия в Турция, която през миналата година възлиза на 41 милиарда долара, ще увеличи правителствените финанси и ще спомогне за облекчаване на хроничния дефицит по текущата сметка, заради което лирата регистрира ниски нива спрямо долара.

Длъжностни лица и анализатори предупредиха, че може да отнеме до десетилетие за каквато и да е газ от Черно море да бъде налична и ще са необходими милиарди долари инвестиции за изграждане на инфраструктура за производство и доставка.

Турция проучва за въглеводороди в Черно море и в Средиземно море, където проучванията в спорни води предизвикаха протести от Гърция и Кипър.

Ердоган заяви, че Турция ще ускори операциите в Средиземно море.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Aw
    awassdf
    1 -3
    12:19, 22 авг 2020
    "Е........ те турците са проста нация.........шалвари анадола, Необразовани, много са назад със мисленето, имат слаба държава със слаби държавници, всичко там е фалшиво и некачественно, няма начин това да е иситина "
    • Ча
      Чауш
      1 0
      22:31, 22 авг 2020
      Ем кви да са бе? Ся и земетресения ще предизвикат недоразвитите умствено
  • 2
    Се
    Сеизмолог
    1 0
    22:29, 22 авг 2020
    Ако по някакъв начин успеят да извлекат газ от морето, (което не ми се вярва да стане), ще се получи разместване на земните пластове и ще се разсипем от земетресения (много е близко).
Последни новини