10 острова, които ще изчезнат в близките години

Островните ваканции са мечта за туристи от всякакъв тип – от приключенци, обикновени туристи, семейства до пенсионери. Места като Бора Бора, Таити, Малдивите и Сейшелите са очарование за пътешественици, които са привлечени от естествената им и непокътната красота.

Но тези островни райски кътчета са под обсада. Причинените от хората промени в климата повишиха океанските температури, повишиха нивата на морето и засилиха тежестта на бурите. В резултат на това много от тях могат да бъдат частично потопени или дори необитаеми през следващите няколко десетилетия.

Докато нациите се опитват да се справят с кризата на изменението на климата, ние правим един списък от 10 острова, които могат да изчезнат скоро.

1. Федералните щати на Микронезия

10 острова, които ще изчезнат в близките години

Средната скорост на покачване на морското равнище в световен мащаб е 3,1 милиметра годишно от 1993 г. Но Федералните щати на Микронезия, които се състоят от четири основни острова – Яп, Чуук, Помпей и Косрае, губят земи три пъти по-бързо. Морското ниво се повишава с цели 10 милиметра годишно. Страната е изложена на риск от изчезване поради крайбрежно насищане, наводнения, ерозия и бури.

2. Шишмареф, Аляска

10 острова, които ще изчезнат в близките години

През 2016 г. хората, живеещи в Шишмареф, Аляска, разположен близо до Беринговия проток, гласуваха за преместване, преди стопяването на ледовете и ерозията на земята, да ги принуди. Аляска отпусна на града 8 милиона долара за преместване, но много хора казват, че това ще струва 200 милиона. Островът понякога е наричан „нулева земя за климатичните промени в Арктика.“

3. Тувалу

10 острова, които ще изчезнат в близките години

Тувалу е малка верига острови в Тихия океан. Сравнително малките му размери и изолираното местоположение го правят примамлив за туристите, но също така е податлив на климатичните промени. Повече от 25 години неговите жители имат тревоги, че изменението на климата може да повиши нивото на океана достатъчно, за да потопи островите. Дори ако водите никога не станат толкова високи, Тувалу пак може да стане необитаем. Повишаващото се морско равнище е замърсило ресурсите на подземните води на страната със сол и е довело до намаляване на добивите от реколтите.

4. Малдивите

Малдивите са една от страните, които са най-уязвими от повишаване на морското равнище. Според доклад на Организацията на обединените нации, по-голямата част от земната площ на острова е на по-малко от метър над морското равнище. Тези острови край южното крайбрежие на Индия са популярна туристическа дестинация. Изменението на климата вече се отразява на индустрията. Почти половината от всички туристически курорти вече са преживели „тежка плажна ерозия.“

5. Палау

Нивото на морето около Палау се повишава с около 9 милиметра годишно от 1993 г. насам. Това е около три пъти по-високо от средното глобално покачване. Ускорената скорост на повишаването на водите може да се дължи на природни метеорологични явления. Те се появяват периодично, като трептенията на Ел Ниньо (от испански: El Niño) – квазипериодично изменение в температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан. Очаква се нивото на морето да нарасне между 15 и 25 сантиметра до 2050 г. Това зависи от количеството глобални емисии на парникови газове, изпускани в атмосферата.

6. Фиджи

Фиджи, популярна дестинация за меден месец, състояща се от около 300 острова в Южния Тихи океан, е доста засегната от и податлива на климатичните промени. Мощните тропически циклони, ерозията и наводненията са част от причините годишното морско равнище около Фиджи да се повишава средно с 6 милиметра годишно от 1993 г. насам.

7. Сейшелите

10 острова, които ще изчезнат в близките години

115-островният архипелаг в Индийския океан е предимно туристическа дестинация – но плажовете му се размиват. Теоретично само един метър повишаване на морското равнище може да потопи 70% от цялата земя на островите. Досега годишното покачване на морското равнище на Сейшелите винаги се е колебаело, но между 2002 и 2006 г. е имало пет случая, когато е достигнало почти 10 сантиметра поради екстремни бури и наводнения.

8. Кабо Верде

10 острова, които ще изчезнат в близките години

Кабо Верде включва група острови край западното крайбрежие на Африка. Подобно на много островни държави, Кабо Верде е уязвим откъм влиянието на изменението на климата поради малката си повърхност, високата гъстота на населението, недостатъчната инфраструктура и недостига на питейни водни ресурси. Поради своята географска уязвимост Кабо Верде също е предразположен към природни катастрофи. Архипелагът е започнал стратегия за интегриране на екологичните въпроси в своите планове и насърчаване на устойчивото развитие.

9. Кирибати

10 острова, които ще изчезнат в близките години

През 2017 г. ниско разположените Кирибати обявиха, че глобалното затопляне буквално ги убива. Нацията, която се състои от 14 атола и 18 острова с обща земна площ от едва 800 квадратни километра, които са на около 180 сантиметра над морското равнище, всъщност може да стане първата, която е изцяло потопена от глобалното затопляне. Повишаващото се морско равнище вече е погълнало участъци от бреговата ивица. Очаква се страната да стане необитаема много преди да е напълно под вода.

10. Канарските острови, Испания

10 острова, които ще изчезнат в близките години

Изменението на климата има дълбоко влияние върху живота на животните на Канарските острови, които са разположени непосредствено до брега на Мароко в Атлантическия океан. Правителствените служители изразяват опасения, че повишаването на температурите може да позволи на непознати вредители да завземат островите, което може да унищожи селскостопанската индустрия и да бъде скъпо за лечение. Селскостопанските групи на островите също отбелязват, че сушата, топлинните вълни и прашните бури, които духат над водата от близката пустиня Сахара, могат да доведат до катастрофа хранителния сектор на страната.

Източник: www.10te.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини