Уникалната екопътека към крепостта "Калето" над Кошница, любима за туристи, но се руши

Изображение 1 от 23

    Един от най-посещаваните туристически обекти по поречието на река Арда е екопътеката към проходната пещера Калето над село Кошница.

    Та беше създадена по европейски проект "Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното крайбрежие на Егейско море по договор от 2011г.  Водещ партньор беше Община Смолян, гръцки партньор Община Самотраки, а български партньор Регионален исторически музей Стою Шишков" с цялостно финансиране от почти 1.160 млн.евро.

    През лятото пътеката е сред предпочитаните от туристите-заради уникалната гледка, която се разкрива от върха и сравнително краткия преход, макар и интензивен, и със сериозна денивелация.

    Само 7 години след завършване на обекта, почти всички парапети и ограждения са рухнали-изгнили и съборени от сняг и ветрове. В определени участъци оградите по проекта са поставени по-скоро за оформление и декорация на цялостното горско трасе, минаващо сред щироколистна гора, но има стръмни участъци, на които те са повече от нужни и са предвидени да укрепват, да подпират и предпазват, да създават стабилност и комфорт на туристите.

    Сега от първоначалният замисъл на дървените ограждения не е останало нищо -всички са повалени и неизползваеми. Там пък, където стоят изправени, парапетите създават впечатление за опора, но се оказват паянтови и като се подпреш на тях се трошат като солети. Освен че са опасни за десетки туристи, които ежедневно се изкачват до върха, гледката внушава изоставеност, бедност и разруха.

    Дано само моето усещане да е такова, а за десетките хора, оставили колите си с номера от цялата страна, за да изкачат пътеката, да е предимно възхита от природата на Родопите и славната й история. Но едва ли.

     СмолянБГвести се свърза със зам.-кмета на община Смолян Марин Захариев, който отговаря за туризма и европейските проекти, за да сигнализира за проблема.

    „Да, имаме информация за това. Общината поддържа туристическите обекти, ето сега направихме парка на водопада край Смолян, работихме по „Каньона на водопадите“. Ще вземем мерки и за „Калето““, обеща Захариев, но не посочи какви точно ще са мерките, които ще се вземат, нито пък в какви срокове. Да се надяваме, че до отстраняване на проблема няма да има инцидети.

    Щиляна Чакърова

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини