САЩ дават награда до 10 млн. за информация за руска намеса в изборите

Посолството на САЩ в Русия потвърди изпращането на SMS съобщения до граждани на Руската федерация с предложение за предоставяне на информация за намесата на Москва в президентските избори в САЩ. Разпращането на съобщенията, в които се обявява 10 млн. долара награда за тазкава информация, е организирано от Държавния департамент.

В отговор на съответно запитване от Gazeta.Ru, московското посолство посочи, че съобщенията, получени от руснаците, са част от програмата за награди на Държавния департамент на САЩ за правосъдие (RFJ, Rewards for Justice).

Наградата се дава за "информация, която ще помогне да се установи самоличността или местоположението на всяко лице, което, действайки под ръководството или контрола на чуждо правителство, се намесва в изборите в САЩ, като участва в престъпни кибер операции."

Gazeta.Ru пише, че такива SMS са получили жители на Москва, Самарска област и други региони на Русия. Сред получателите са заместник на Екатеринбургската градска дума, пенсиониран полковник от полицията и бивш служител на руското Министерство на финансите. Посолството на САЩ в Москва не е отговорило по какъв критерий са избрани получателите на SMS-ите.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини