Прокуратурата се сезира за червено петно върху Съдебната палата, викнаха Христо Иванов на разпит

Прокуратурата се е самосезирала заради червено петно върху сградата на Съдебната палата в София, заради което съпредседателят на Демократична България Христо Иванов днес е бил извикан на разпит.

Излизайки от СДВР, Христо Иванов разказа във видео за случилото се.

"Районната прокуратура се е самосезирала във връзка с внесения от мен на 3 август сигнал за записа на премиера Борисов, в който той обяснява, че е лесно да си прост" - казва Иванов и разяснява, че прокуратурата проверява не естеството му, а ... червено петно върху фасадата на Съдебната палата, което се виждало над рамото на Иванов в публикувано от него видео във Фейсбук.

"Внесохме сигнал, че в този запис премиерът разказва как е планирал, заедно с Гешев и Цацаров, конкретна операция. Това повдига тежки съмнения за нарушение на Конституцията, за упражняване на политическо влияние върху прокуратурата, за използване на правомощията на прокуратурата и на службите за провеждане на изборна кампания на една от политическите формации.

Прокуратурата явно е гледала моето включване по Фейсбук и е забелязала над моето рамо, че на фасадата на Съдебната палата има петно боя. (Чува се смях и Иванов казва: "Не се смейте, господин Мирчев, трябва да сме сериозни. Става дума за държави органи!) Сезирала се е за петното червена боя, но не и по сигнала, който аз внесох. Прокуратурата забелязала боята и ме вика бързо по досъдебно производство, образувано, комплектовано, спуснато тук на полицейски инспектор да ме разпитва дали знам как се е появило това петно. Но за по-голямото петно върху българското правосъдие с името Иван Гешев прокуратурата не се сезира, въпреки че има изричен сигнал, който ние сме подали", казва Христо Иванов във видеото.

"Преди това бяхме подали сигнал за това, че главният прокурор беше наредил и допуснал публикуването на материали, произведени със специални разузнавателни средства, въпреки че има конкретен текст в Наказателния кодекс, който забранява това. Нито по този сигнал, нито по втория - за записа, ние имаме реакция" - отбелязва Иванов и допълва:

"Търсим един прокурор, който да се сезира за действията на главния прокурор, защото нали Конституционният съд каза, че всеки прокурор можел да разследва главния прокурор? И ние търсим един прокурор, който да се сезира за тези две изключително притеснителни събития".

Във видеото се вижда, че Иванов носи CD и по този повод той обяснява, че от полицията поискали запис от излъченото видео във Фейсбук заради петното.

"Донесохме диск, съдействаме на институциите.

Трябва да кажа, че тук полицейският инспектор беше изключително коректен с мен, нямам никакви оплаквания", казва Иванов и задава въпроса "кога прокуратурата ще започне да забелязва големите проблеми, големите престъпления, голямата корупция; кога ще започне да изпълнява решенията на Конституционния съд, че може, разрешено ѝ е да се сезира за действията на главния прокурор, защото това изкарва хората на улицата, това е големият проблем на България, а че някой е нацапал фасадата на Съдебната палата, очевидно е много по-малък проблем. Само не знам защо за това им стига смелостта, а не им стига смелостта за голямото петно, което се казва Иван Гешев".

Христо Иванов коментира и разтурването на блокадите на протестиращите от Орлов мост и други места с думите, че това е пример за погазване на Конституцията:

"Днес беше обявено, че нещото, наречено Коалиционен съвет, е взело решение за изгонването на протестиращите от Орлов мост и това е много притеснително, защото отново виждаме, че конкретна полицейска операция се планира по политическо нареждане от политически, партиен орган. Трябва да кажем, че по Конституция в България има конкретни институции, които са отговорни за опазването на реда и прилагането на закона и сред тях не фигурира нещо, наречено "политически съвет". Валери Симеонов не е част от изпълнителната власт и не може да взима такива решения. Това е отново пример за това, че се нарушава Конституцията и върховенството на закона. Някаква тричленка, самонарекла се Коалиционен съвет, взима решения за действия, за конкретни операции в политически контекст. Тоест не просто имаме нарушаване на конституционното право на гражданите на протест, каквото видяхме, по тайна доба, въпреки стандартите, че такива действия трябва да се извършват денем, но тези действия открито се признава, че са наредени от някакви политически комисари, сред които Валери Симеонов. Така се руши Конституцията в България и срещу това протестират хората. Затова ги призоваваме да продължават с протестите, защото разделението на властите, разделението на институциите от политическите нива трябва да бъде установено, защото това са базови гаранции за справедливия процес, за върховенството на правото и за вашите права, за вашата собственост, за възможността ви да упражнявате правото си на протест, на свобода на мнението, свободата на медиите и т.н. Без конституция няма свобода и без спазването на Конституцията няма да имаме нормална, европейска Република България. За това се борим ние и затова ви призовавам да продължим участието си в тези протести. Оставка!"

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ка
    Каскета е дебил
    3 0
    17:26, 7 авг 2020
    Т.н. прокуратура е на директно подчинение от сараите.
  • 2
    Що
    Щом
    1 0
    12:50, 10 авг 2020
    Щом като вижда петната, а не вижда еврата и кюлчетатзлата н шкафчето на премиера, това е купена прокуратура и не служи на народа. Бухалката на мафията, която ни управлява.
Последни новини