Омбудсманът към ВиК Хасково: Не вдигайте цената на водата

    Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на „ВиК“ Хасково инж. Тодор Марков, в която изрично настоя утвърдените от Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по-високи цени на водата в региона да не се прилагат. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

    От 1 август 2020 г. регулаторът повиши с 50 стотинки цената на водата за питейно-битови нужди, което я направи и най-скъпата в цялата страна.

    Тезата на омбудсмана е, че заплащаните от гражданите цени трябва да отговарят на качеството на предоставената услуга, а в Хасково водата на много места от години е негодна за пиене. Диана Ковачева е категорична, че когато доставяната вода е негодна за питейно-битови цели е налице неизпълнение на задължение на ВиК оператора, поради което и не би следвало да се дължи цената за вода, определена от КЕВР.

    „С оглед на изложеното и в рамките на своите правомощия се обръщам към Вас с препоръка - предвид представената информация от РЗИ – гр. Хасково за лошото качество на питейната вода, да се вземе справедливо решение и новата, по-висока цена на водата, утвърдената от КЕВР, да не бъде прилагана от оператора“, пише в препоръката си доц. д-р Ковачева.

    Тя припомня, че в становището си до КЕВР още по време на обществено обсъждане на бизнес плана за развитие на дейността на компанията и на предложението за цени на ВиК услуги е подчертала, че качеството на доставяната вода в Хасково и региона е крайно незадоволително.

    „Освен това, в бизнес плана на оператора е заложено, че през 2021 г. дружеството не постига няколко от определените в Решение № ПК-1/22.06.2016 г. прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които са и показателите: „Качество на питейната вода в големи зони на водоснабдяване“ и „Качество на питейната вода в малки зони на водоснабдяване“, акцентира още омбудсманът.

    Общественият защитник обръща внимание на инж. Марков, че на територията на област Хасково има редица населени места, в които от години с актове на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Хасково е ограничено ползването на питейната вода от населението. Диана Ковачева дава и конкретни примери, за да аргументира позицията си - забраната за временна употребата на питейна вода от ПС „Симеоновград“ за пиене и приготвяне на храна, ограничаване ползването на питейната вода от населението в ЗВ Българин – с. Българин, с. Шишманово, с. Рогозиново, с. Доситеево, с. Овчарово, с. Коларово и с. Богомил, община Харманли, с. Тянево, община Симеоновград, защото са завишени стойностите по химичен показател „Флуориди” и др.

    „По време на пресконференция на Областния оперативен щаб при бедствия, проведена на 04.08.2020 г. по повод инцидент до река Марица, директорът на РЗИ – Хасково потвърди, че водата в Симеоновград е забранена за пиене от 2007 г. поради наличие на манган, който е установен и при изследването на взетите на 01.08.2020 г. проби. В пробите вода от Свиленград също е констатирано завишение на манган и желязо, а в с. Българин – на флуориди. Следователно, към 04.08.2020 г. в редица населени места, обслужвани от „ВиК“ ЕООД гр. Хасково, водата не е годна за пиене“, допълва още омбудсманът.

    Диана Ковачева припомня и влязлото в сила решение от февруари 2018 г. на Шуменския окръжен съд, който приема в мотивите си следното: „ВиК операторът не е спазил вмененото му по закон задължение да доставя на крайния потребител питейна вода, като действително е влошен само единият от нормативно изискуемите показатели „мътност“, но и само това нарушение прави стоката негодна в някаква степен за предназначението й. В този смисъл основателни са направените от ответника възражения за намаляване стойността на водата.“

    В заключение омбудсманът подчертава, че от Министерството на регионалното развитие и благоустройство има позицията по повод казуса в Шумен, според която: „Управителят на ВиК Шумен, а не Асоциацията по ВиК може да предлага намаляването на цената на водата. Той притежава оперативна самостоятелност по отношение взимането на подобни решения, които следва да аргументира от икономическа и управленска гледна точка."

    Препоръката тук

    Уважаеми колеги, във връзка с медийни публикации, че омбудсманът, всяко юридическо лице, както и че всеки гражданин може да обжалва решението на КЕВР за новите цени на услугите, правим следното уточнение:

    Решенията на регулатора за утвърждаване на цени и бизнес планове са индивидуални административни актове и подлежат на обжалване само от заинтересованите страни в законоустановен срок.

    Съществува съдебна практика, която установява, че по производства за определяне на цени от КЕВР на електроенергийни предприятия, водоснабдителни дружества, газопреносни и газоснабдителни и топлофикационни дружества, правен интерес на жалбоподатели, които не са страни и съответно не са участвали в административното производство, не е налице. В този смисъл е Решение № 11 от 3 юли 2018 г. на Конституционния съд, с което искането на омбудсмана за установяване на противоконституционност на чл. 36а, ал. 2 от Закона за енергетиката в частта „което е индивидуален административен акт“, е отхвърлено.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (22)

    • 1
      До
      Долно Ботево
      10 -13
      15:59, 5 авг 2020
      Долно Ботвеската вода годна ли е за пиене отново, имало ли е изследване скоро? през 2017 изследванията показваха, че е негодна
      • ИГ
        И Геолог съм и Химик съм
        18 -7
        18:19, 5 авг 2020
        Тва
        за Долно Ботево
        е измислица на Свинете от Форуком за да им купувате тяхната вода
        .....
        Водата в Долно Ботево е леко минерална
      • ИГ
        И геолог съм и Химик съм
        13 -3
        18:25, 5 авг 2020
        Миналата година пълних тубите
        от Долно Ботево 2 пъти, от Дамбалъ - до Момчилград, от Ак-баш - Хасково, от Крумовград , от Маджарово
        - и съм още жив
        ....
        Номера е както казва един приятел геолог да "пълниш от различни места - така балансираш различните води"
      • Вд
        ВДИГАЙТЕ. НАПРАВЕТЕ Я 10 ЛЕВА
        20 -2
        18:54, 5 авг 2020
        По избори пак да ходят за гъби. За риба.
      • 33
        332
        17 -3
        23:22, 5 авг 2020
        И 20лв за кубик ще плащате, ако ви кажат! Колкото и да се перчите, ще си останете българи! Гена ви е такъв, силни на маса, слаби в реалността!
      • Ку
        КУМГЕЙТ
        5 0
        09:53, 6 авг 2020
        Катастрофата на ГЕРБ е факт кораба потъва БОЙКО БОРИСОВ е особен вид политически вампир модела от горе се прилага в Хасково тези които сте свързани в Хасково с Делян Добрев махайте се от него мъките ще са големи, Хасковския - КУМГЕЙТ изсмуква хората употребява ги по най-бруталния начин за благото на техните семейства и ги изхвърлят на боклука. Искането за лоялност срещу пари е = страдание и нищета. Примерите са много на първо място е непоклатимия Цветан Цветанов на който отрязаха главата за да не падне Борисов така прави и Добрев в името на неговата лична власт и да живее семейството му в благини и разкож ще потопи всимко и всеки не зачита никого и нищо само за да остане до обществените поръчи. Скоро хасковския герб ще стане новата ЦВЕТАНОВА партия и тогава ще започне войната. Всички до добрев ще изгорят.
    • 2
      Не ви ли е срам, със своето овчедушие, безличие и подмазване подкрепихте цена на водата безумна предвид нейното качество. Сегашния омбудсман възразява, предишния също изрази писмено становище против това безумие, а вие стоите и мълчите. За капак вчера ми излизат със становище от областта, че който искал можел сам да обжалва. РАБОТА, РАБОТА, ама има и СРАМ, СРАМ!
      • Ар
        АРСЕН ЛЮПЕН
        32 -3
        18:01, 5 авг 2020
        В грешка си. Колкото проститутката изпитва срам от това което работи,толкова и те. Те са станали кметове за кражбата през мандатите които успеят да се задържат а след тях потоп.
      • Прав си !
    • 3
      Го
      Гост1
      29 -3
      16:53, 5 авг 2020
      Ние сме овце !!!!Не ни направят водата 5 лв белким някой се вдигне!!!
    • 4
      Ма
      Марияна
      13 -46
      17:04, 5 авг 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Пи
        Питам
        34 -4
        18:23, 5 авг 2020
        Герберке, ти на каква служба си? И не се ли срамуваш даже и от това, че подкрепяш един необразован премиер с каруцарски език. Подкрепяш една шайка, която управлява с методите на африканските диктатори със златните тоалетни чинии.
      • Д-
        Д -Питам
        25 -4
        19:16, 5 авг 2020
        Тя харесва да я наричат - проста потка. Сигурно се подмокря от това. И там с 200 в дупарата. И се върти. Това им е идола
    • 5
      0
      0 1 0 1
      21 -2
      17:44, 5 авг 2020
      От чешмите в Хасково тече Синьо Джони цената е супер още трябва да поскъпне
    • 6
      Ка
      Камшик Тояговски
      35 -2
      18:17, 5 авг 2020
      Къде е Делян Добрев. Къде е тоя Бойков и.б.р.и.к.чия. Тая Бойкова калинка. Живее в софия в собствена къща, която се води на майка му, и взема от НС 1000 лв за наем. Къде е тоя далавераджия и комбинатор. Нали беше усвоил едни 2 млн лв уж да се оправи проблема с водата. Защо взе милионите, а не оправи водата. Тая калинка, която не знае 2 и 2 колко е и която не е чувала за закона на Ом, по едно време беше министър на енергетиката. Срам. До кога ще я търпим тая шайка. Такава диктатура не е имало и при ТЖ. Хванали са за гушата цялата държава, като пиявици. Да излезем и да ги изритаме. 10 г стигат. Тотално са о.с.р.а.н.и. Проклети да са.
      • Ка
        Камшик недей
        14 0
        22:31, 5 авг 2020
        Камшик недей, Делянчо да хокаш.Той е на мама и тати момчето.В далаверите е добър , защото имаше добри учители , агенчета на ДС.Не е лесно да си все наведен.Съжалявам го това момче.
    • 7
      По
      Победа
      20 -4
      21:05, 5 авг 2020
      Уплашихме ги НАРОДЕ! Видяхте как днес гърбавете бяха като написани мушката в Тех парка,а вожда им с биполярно разстройство се опитваше да каже нещо несвързано и естествено се молеше като малко дете за подкрепа от нагушилите се през годините клиентилисти.Колко жалко обясняваше ,че ще се консултира с коалиционните си партньори които са само трима ояли се и самозабравили се "патриоти".Колко смешно се оправдаваше,че никога не си е партнирал с Доган,а ние хасковлии се питаме дали има по-голяма лъжец от него като виждаме с очите си избрания точно с турските и купените ц....игански гласове кмет.Това което ми хареса беше,че най -после е решил да излезе от София и да види алчните си местни велможи благодарение на които сега е в това положение.Когато тук пишехме,че положението в Хасково е нетърпимо той не ни обръщаше внимание,а сега...?Дано започне от Малкия мавър и неговите местни кукловоди.
    • 8
      Ив
      Иван
      21 -1
      21:41, 5 авг 2020
      В Хасковско, циганите никъде не плащат вода! И не само вода! В град Любимец цццигганите си строят всичко, където им скимне денонощно! И мислите ли, че някой ги контролира!? Риторичен въпрос да... Просто, където си построят, общинарите сменят устройствен правилник и кръщават някакви улици! Музика и мизерия денонощно в клоаката.... Ток, вода, данъци, осигуровки!?... Та това е мираж! Прокуратурата трябва да се самосезира, защото рано или късно ще плъзнат и болести от тези подчовеци на всякъде в България!
    • 9
      Ст
      стачка
      16 0
      22:12, 5 авг 2020
      Май трябва и ВиК Хасково да бъде включен в списъка на стачкуващите.
    • 10
      До
      До ма
      6 0
      00:27, 6 авг 2020
      Ти да не си от герб и от ВИК
      • Я
        Я
        12 0
        07:26, 6 авг 2020
        При некадърно то управление на Тодор Марков вдигането на цената на водата беше неизбежно. Шест години нито един водопровод. Само пиене на кафета и назначаване на роднини.
    • 11
      Ха
      Хасковлия
      6 0
      12:29, 6 авг 2020
      Абе стига сме ги милвали. ОСТАВКА на цялото котило мишки.
      ОСТАВКА
    Последни новини