Към момента няма да се налагат допълнителни ограничителни мерки заради COVID-19 в страната

Към момента не се налага въвеждане на нови, допълнителни ограничителни мерки заради COVID-19 в страната. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с представители на експертните съвети по епидемиология, по микробиология, по инфекциозни болести и по вирусология.

Няма съществен натиск върху болничната ни система и има ясен план какво да се прави при увеличен натиск върху системата. Натискът се изчислява на дневна база. По думите му броят на новозаболелите в България намалява, но се увеличава в Кипър, Естония, Малта, Гърция, Ирландия, Холандия и Румъния. Наблюдава се повишаване на дела на болните във възрастовата група 15-29 години. В момента в България са констатирани 712 медици, заразени с коронавируса, което е 5.85 на сто от всички заразени. От тях 248 са лекари, 240 са медицински сестри, 11 са санитари, 2 са здравни инспектори, 12 са фелдшери, посочи още той. Излекувани до момента са 6684 пациенти, 404 са починали. В болници са настанени 823 инфектирани, като 43 са в интензивни структури. Ако има над 350 новозаразени на ден, има готовност за разкриване на над 8 хиляди легла за лечение, от които 1108 за дихателна реанимация, а останалите - за консервативно лечение.

Разпространението на COVID-19 в двата дома за възрастни хора - в Русе и във Варна, вероятно е в резултат на неспазване на противоепидемичните мерки, посочи министър Ангелов. В дома в Русе има 91 положителни случая, от тях 8 са сред персонала. Възрастта на обитателите на дома, които са с положителни тестове, е 80-94 год.

В дома във Варна, който е частен, има 93 положителни случая, като 9 са сред персонала. В дома ще бъде извършена проверка, тъй като по думите на министър Ангелов, е бил разкрит "без санкцията на МЗ и на МТСП".

Към момента в националния склад има хирургически маски за три месеца напред, специализирани маски - за 7 месеца, еднократни гащеризони - за 3 месеца, ръкавици - за месец и половина, шлемове - за 6 месеца, спирт - за 4 месеца, дезинфектанти - за 3 месеца. Най-малко е количеството на калцуни и ръкавици, но МЗ полага всички усилия за набавянето им.

В страната ни не достигат анестезиолзи и реаниматори, допълни министър Ангелов и посочи, че се извършва анализ по области, за да се установят потребностите от тях. На база резултатите от анализа в края на годината ще бъде представена карта на потребностите от лекари и професионалисти по здравни грижи, за да се прецени в каква посока да насочим средствата, които ще получим по европейски програми и да инвестираме в обучението на хора, добави още министър Ангелов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини