Някои пациенти с Ковид-19 страдат от силен косопад

Повече от два месеца, след като е дала положителен тест за новия коронавирус и над три месеца след появата на първите симптоми на заразата, Пеги Гороли забелязва, че започват да падат кичури от косата й, пише Science Alert.

Гороли, която е на 56 години и живее в Лонг Айлънд, САЩ, още не се е възстановила. Болна е от 5 март, симптомите й са умора, замъглено съзнание, сърдечни проблеми, недостиг на въздух. Трудно й е да изкачва стълби или да отиде до близкия магазин.

Загубата на коса й действа "доста травмиращо", споделя тя пред изданието "Бизнес инсайдър".

Вече знае, че не е единствената с този проблем. Гороли участва в група във Фейсбук на пациенти с Ковид-19, където се обменя информация за симптоми и се подкрепят взаимно.
"Един ден прочетох там един човек да пита "Някой от вас страда ли от косопад?" И хората показваха кичури от косите си в шепите си. Вече знам, че не съм луда", казва тя.

Дъщеря й, която е на 23 години и е била диагностицирана с Ковид-19 през април, също е започнала да губи косата си.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ не описват косопада като симптом за Ковид-19, но някои лекари го забелязват при пациентите си.

"Наблюдаваме го при пациенти с доста тежки прояви на болестта", казва д-р Нейт Фавини от медицински център Форуърд, където събират и обработват данни за пациенти с Ковид-19 от цялата територия на САЩ.

Според Фавини пациентите с коронавирус може да развият телогенен ефлувиум - състояние, при което косата спира да расте и започва да пада след около три месеца след преживян стрес. Ако здравите хора губят до сто косъма коса на ден, страдащите от телогенен ефлувиум губят три пъти повече.

"Когато тялото е в наистина стресова ситуация, то пренасочва енергията от растежа на косата към по-важни неща. Стресът може да е физически или психически - висока температура или депресия например", казва д-р Фавини. Състоянието обикновено трае около шест месеца, като през това време пациентите губят до около половината окосмяване на скалпа.

Изследванията сочат, че жените на възраст 40-50 години са по-склонни да развият телогенен ефлувиум, но експертите не са сигурни дали тази тенденция важи и за заразените с коронавирус

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини