"Осемте джуджета" 3: Как 550 хиляди евро изчезват с помощта на Специализираната прокуратура

Cпециализираната прокуратура е върнала, но само по документи 550 хиляди евро, иззети при акцията срещу един от съдружниците в "Изамет" - Явор Златанов на трети човек - Димитър Ламбовски - бизнесмен и бивш депутат от НДСВ, който няма нищо общо с конфликта между съдружниците в "Изамет". Това разкрива в третата част разследването на "Антикорупционния фонд" - "Осемте джуджета" (видеото в края на текста).

Ламбовски никога не е виждал или получавал парите, но в сградата на прокуратурата той подписва постановление, че те са му върнати. Всъщност тези пари по думите му никога не са били и негови, но той е бил заплашен, че трябва да ги признае. Според разказа му, сумата в плик отново отива в посока към бившия следовател Петьо Петров - Еврото.

Разказаното в новия епизод на разследването показва за втори път, че в институцията действа схема, по която иззети при акции средства, изчезват. В нея са замесени имената на висши ръководители на прокуратурата, а под правидно правни действия изглежда се извършват измами.

Нов свидетел

В разпространения в петък епизод, се появява нов свидетел. Димитър Ламбовски разказва как в началото на март тази година през посредник (когого той не назовава) се е срещнал с Петьо Петров, известен с прякора си Еврото. Срещата е била организирана от шефа (по това време) на специализираната прокуратура Димитър Франтишек.

На срещата е помолен и заплашен да подпише документи. Няколко дни по-късно Ламбовски вижда постановление на прокуратурата, подписано от прокурора Кирил Пейчинов (бел. ред. прокурорът подписал и документи, с които на Илия Златанов е "върнато" злато), според което на Ламбовски са предадени 550 хиляди евро. Това са парите, иззети при акцията от юли 2019 година срещу Явор Златанов, започнала след сигнал от баща му - Илия Златанов. Те са били в сейфа на Юлия Златанова.

"В началото на март, 9 март, доколкото си спомням, в офиса дойде един мой добър познат, който познавам още от времето на Младен Мутафчийски (бел. ред. оръжеен търговец, който почина през 2013 година) и ми каза, че Димитър Франтишек ме помоли да се срещна с един човек и че от него ще разбера за какво става въпрос", разказва Ламбовски. Той отива в ресторант "Осемте джуджета". Там го поема човек, който по спомените на Ламбовски се казва Божо и е бил охрана на господин Милчо Бонев- Бай Миле (убит през 2004 година.).

В ресторанта е и бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото, когото той вижда за първи път. Двамата сядат заедно на маса, с трети човек, представил се за Иван. Ламбовски разказва, че на тази среща са му обяснили, че със случващото се са наясно и Димитър Франтишек (бел. ред. по това време шеф на специализираната прокуратура. Малко по-късно той подаде оставка без мотиви, а сега е единственият кандидат да оглави горестоящата прокуратура), и главният прокурор Иван Гешев.

"Беше ми казано, че тъй като аз имам легален бизнес и доходи, които са абсолютно законни, трябва да отида и да се подпиша, за да получа пари, които са веществено доказателство по едно наказателно дело", разказва Ламбовски. След това той получава заплаха, че "ако не се случи това, ще има последствия".

"Сега не бих искал да влизам в детайли, защото тук има и някои лични неща, които бяха споменати, но явно имаше информация много така задълбочена за мен", казва Ламбовски. "Бяха извадени и данъчните ми декларации, незнайно по какъв начин, в които съм декларирал големи суми, които съм обложил с данък. Аз с основание се изплаших, че трябва да свърша това действие, ако не тези последствие, не бяха, пак казвам свързани с икономически и други заплахи".

Схемата "отговорно пазене"

След два дни Ламбовски отново отива в "Осемте джуджета", където се среща и с адвокат, която е подгтовила пълнощно и документ, който да подпише.

Според документа Ламбовски е предал и предоставил на "отговорно пазене" 650 хиляди евро на Явор Златанов. Това всъщност е начинът да се докаже произход на намерените в сейфа средства. Ламбовски трябва да твърди, че са негови, прокуратурата приема думите му и не проверява така ли е, а подготвя връщането им. И Ламбовски ги получава по документи, но не и реално.

На 16-ти март, няколко дни след началото на извънредното положение, Ламбовски получава обаждане да отиде в специализираната прокуратура, за да се подпише лично, че е получил парите. Той се качва на втория етаж на прокуратурата, където в присъствието на адвокат и жена, която казва, че е дала парите и ги е сложила в плик. Ламбовски се подписва, след което излиза.

"Аз под никаква форма не съм взимал никакви пари. Пак казвам, хубавото е че се случва там и имаме преки доказателства от всички видео камери и всичко друго, което е заснето". Адвокатката присъствала на подписването е Цветелина Цветкова, която е член на управителния съвет на "План Б", сдружението, чийто председател е съпругата на Петьо Петров - Любена.

Пред "Антикорупционния фонд" Цветкова казва, че е изготвила молбата на Ламбовски за връщане на парите, но предаването е станало през адвокат Магдалена Мончовска, бивша секретарка на Петьо Петров.

Пред "Антикорупционния фонд" Златанов казва, че не знае за такъв отговор и никога не е виждал Димитър Ламбовски. Единственото, което Ламбовски получава, е постановлението на прокурора, в което пише, че му се възстановява частично веществено доказателствено средство в размер на 550 хиляди евро.

"На вас някой давал ли ви е 500 хил. евро в плик и то от прокуратурата. Предполагам не. И на мен не беше давал никой", казва Ламбовски.

Широко затворените очи на прокуратурата

"Смятаме, че от досега изнесеното в "Осемте джуджета" има основание за сериозно вътрешно разследване на самата специализирана прокуратура най-малкото за това как са се случили разпорежданията с веществени доказателства на много голяма стойност по това наказателно производство", казва юридическият консултант на филма адвокат Андрей Янкулов, който е и бивш прокурор и заместник-министър на правосъдието.

Прокуратурата образува проверка по излъчените данни в разследването на "Антикорупционния фонд", но досега не са известни какви са резултатите от нея. На въпросите на организацията и поканите за интервю, никой от държавното обвинение не е откликнал. Авторът на разследването Николай Стайков беше разпитан, а след като получи заплахи, получи и охрана.

В същото време, малко след съобщението за третата част на разследването, от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев, който е в отпуск, се е срещнал с ръководоството на специализираното обвинение и им е благодарил за добрите резултати. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Са
    сараите
    15 -2
    10:43, 1 авг 2020
    Т.н. прокуратура е много важно звено в организираната престъпност.
    • Шщ
      шщиеу
      1 -6
      21:44, 1 авг 2020
      платените тролове също. Виж коментара
    • Ге
      Гешов
      3 -1
      08:58, 3 авг 2020
      Искам да се каже от къде са тези хиляди евро? За да допусна разглеждане на делото, трябва да се докаже че парите са от честен труд или печалба.
  • 2
    Dr
    Drago
    11 -4
    12:06, 1 авг 2020
    Хората които не разбират защо едни "лунпени" и "платени демонстранти" излизат вече 3-та седмица да искат оставката на Борисов, Гешев, и реформа на "съдебната" система .......... гледайте трите части на Джуджетата. Ако и тогава не разабирате за какво става дума......продължаваите да спите. #Оставка и #Затвор
    • Бя
      Бягай в ляво!
      4 -12
      16:06, 1 авг 2020
      А ти(вие) , дето не разбираш, как Черепа ви насочв... Виж коментара
    • Бя
      Бягай в рашката !
      2 -2
      13:20, 3 авг 2020
      Ти от комунето Борисов ли си насочвано ?
      ДПС е промило мозъкът ти, хахав трол.
  • 3
    Въ
    Въх недей
    1 0
    15:48, 26 авг 2020
    Щом СИК-аджията Ламбовски го казва направо да вземе човек да му вярва а 😀
    Парите и златото се оказаха в личния сейф на Златанов пък уж му откраднити😀
    Ай моля ви се ,знаем как стават работите в съда още от Черното тефтерче на Красьо Черния!

Още новини

Последни новини