Ето как да подадете заявление за еднократна помощ за дете, записано в VIII клас

Еднократната помощ е 250 лева. Средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца трябва да е по-нисък или равен на 450 лв. Изключение ще се прави за деца с трайни увреждания, с един жив родител, както и за настанени в семейства на близки, роднини или в приемни семейства. Със средствата могат да се покрият част от разходите за началото на учебната година - за учебници и пособия, за дрехи или др.

Помощта е обвързана с посещение на училище, като се изплаща на два пъти - след издаване на заповедта за отпускането й и в началото на втория срок. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 отсъствия, семейството трябва да върне средствата. Очаква се помощите да достигнат до над 40 000 семейства.

От Министерството на труда и социалната политика разясняват стъпките за подаване на заявление за еднократна помощ за дете, записано в VIII клас.

Във Фейсбук страницата на ведомството се уточнява, че ако решите да подадете лично, трябва да отидете до Дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес. Там ще получите заявлението от служителите и насоки за попълването му. Ще са необходими следните удостоверителни документи: удостоверение за брутни месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца на подаване, удостоверение от съответното училище, че детето е записано в VIII клас, медицински протокол от ЛКК, ако детето по здравословни причини не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от започването на учебната 2020 - 2021 г.

В случай, че предпочетете да ползвате лицензиран пощенски оператор, свалете заявлението от адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti ( Заявление-декларация по чл.12А). Попълнете го, подпишете го и го сложете в плик заедно с удостоверителните документи. На получател напишете адреса на съответната Дирекция "Социално подпомагане" по настоящия Ви адрес и изпратете писмото с обратна разписка. Така може да бъдете сигурни, че ще получите известие при получаване в Дирекцията.

До дни ще заработи и възможност за подаване в Системата за сигурно електронно връчване. Ако имате електронен подпис, регистрирайте се и влезте в нея. Изберете бутона "Заяви e-услуга", след което изберете Агенцията за социално подпомагане. Изберете електронната услуга. Документът трябва да бъде изтеглен на личния ви компютър, след което трябва да го попълните. Най-отдолу има прозорец, в който да въведете електронния си подпис. След подписването ще бъде генериран уникален номер на заявката. Запазете всички промени в заявлението. Съхранената, попълнена и подписана форма е необходимо да изпратите чрез системата "Електронно връчване" към Агенция за социално подпомагане, допълват от МТСП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини