Поразителните 21TB информация бяха заровени под Арктика за несигурното бъдеще

Ако денят на Страшния съд настъпи, бъдете спокойни, взети са нужните мерки! На отдалечения архипелаг Свалбард в Северния ледовит океан се намира международното семехранилище, в което се съхраняват 1 милион семена.

Свалбард обаче пази не само семена. В същия отдалечен регион се намира и изоставена въглищна мина, която съхранява Арктическия световен архив.

Сега GitHub, смятани за най-големия в света хост на отворен код, успешно прехвърлиха всичките си активни публични кодове към Арктическия световен архив.

Компанията обяви, че мисията и е да опази софтуера с отворен код за бъдещите поколения, съхранявайки кода в архив, проектиран да оцелее хиляда години.

Проектът бе оповестен миналата година, а в края на 2019 бе осъществена първата доставка до Свалбард.

Новата доставка преодоля ограничителните мерки и затворените граници, заради пандемията от коронавирус и съхрани 21 терабайта информация, записани върху 186 ролки дигитална лента, наречена piqlFilm.

Този носител, проектиран да издържа 500 години – макар симулациите да сочат, че може да издържи два пъти по-дълго - сега се намира на 250 метра под повърхността, в стоманен контейнер, поставен в запечатана камера.

Лентата е съставена от сребърни халиди върху полиестер и прилича на миниатюризирани QR кодове, като се изключи факта, че всеки кадър се състои от 8,8 милиона микроскопични пиксела, а ролката е дълга близо 1 км.

Тя може да издържи на силно електромагнитно лъчение.

„Лесно е да си представим бъдеще, в което днешният софтуер изглежда причудлив и отдавна забравен, докато не възникне внезапна нужда от него“, обяснява уебсайтът GitHub Archive.

В днешните непредвидими времена е трудно да се разбере как точно в бъдеще хората ще могат да се възползват от кодираното съдържание и дали то изобщо ще е достъпно за тях.

По тази причина хранилището съдържа и отделна ролка за четене от хората, наречена Tech Tree, която обяснява техническата история и културния контекст на съдържанието на архива.

Tech Tree не просто ще върне бъдещите хора в света на отворения код през 21 век, но и ще е в състояние да им обясни какви са тези програми и с какви технологии работят.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини