Лекари от САЩ доказаха, че коронавирусът се разпространява чрез аерозоли

Изображение 1 от 2

    Американски учени заразиха белодробни клетки с образци от въздух, издишан от заразени с новия коронавирус и доказаха, че аерозолни частици, издишани от болни пациенти могат да предават вируса SARS-CoV-2, съобщи ТАСС.

    Резултатите от експеримента са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv.

    "Опитите ни на практика доказват, че частици от коронавируса присъстват в капчиците аерозоли, които се отделят от белите дробове при нормално дишане, при говор или кашляне. Това означава, че мерките за предотвратяване на разпространението на такива частици са изключително важни за овладяване на разпространението на епидемията от Ковид-19", пишат учените.

    От началото на разпространението на епидемията от новия короанавирус в Китай специалисти от СЗО и много международни експерти епидемиолози се отнасяха доста скептично към използването на обикновени хирургични маски като мярка срещу болестта. Според лекарите вирусът се разпространява основно по въздушно-капков път и обикновените маски пропускат капчиците с коронавирус.

    По-късно бе установено, че обикновените хирургични маски могат значително да забавят разпространението на вируса SARS-CoV-2 и на други вируси, причиняващи инфекции на дихателните пътища. Затова от СЗО и експерти от много страни започнаха да съветват хората да използват дори самоделни маски.

    Група американски лекари под ръководството на Джошуа Сантарпия от университета на Небраска в Омаха, САЩ са провели един от първите експерименти по проверка на тези теории. Още през април те събрали образци от аерозоли, издишани от болни пациенти и ги изследвали, а след това се опитали да заразят култури на белодробни клетки с тях. Опитите им доказали, че аерозолите наистина съдържат голямо количество вирусна РНК в жизнеспособни частици SARS-CoV-2. Най-опасни се оказали капчиците аерозоли от бронхите на болни пациенти. Те успешно заразили всички култури, с които работили учените.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини