Съвети за здрава и красива коса

Хормонални промени, стареене, стрес и постоянната смяна на цвета могат да увредят и да отслабят косата. Това, от своя страна, причинява изтъняване и, в крайна сметка, косопад.

Има различни опции, с които да се справим с проблема, включително шампоани, балсами, добавки и масла. Дерматологът Аделин Кикам разкрива какво всъщност допринася за растежа на косата. Съветите ѝ ще ни помогнат да постигнем по-гъста и по-дълга коса за нула време.

Внимавайте с диетата
„Хранителните вещества, от които тялото ни се нуждае за здрав растеж на косата и ноктите, могат да бъдат добити чрез добра диета“, казва Кикам пред Elle. Тя препоръчва да се стремим към балансирано хранене, в което са включени омега-3 мастни киселини, протеини, селен и витамин D. Ако не успеем да си набавим тези вещества чрез храната, може да използваме и мултивитаминни добавки, но само след консултация с личния лекар.

Не използвайте силни химикали
Експертите казват, че много от дамите имат тънка коса, защото използват прекалено много продукти и я изтощават. Според тях, при боядисване е добре да използвате нежни оцветители без амоняк. Хубаво е обаче да запомните, че прекаленото третиране с химикали уврежда сериозно косъма и му пречи да расте силен и здрав.

Опитайте маска за коса
Един ден, изпълнен с грижа за кожата и косата никога не е излишен. Затова използвайте увредения си косъм като извинение за една спа вечер у дома. Маските укрепват косата, подхранвайки я с вода. Ако искате да заложите само на натурални съставки, може сами да си направите маската много лесно вкъщи.

Не използвайте добавки без консултация с лекар
„Преди да закупите каквито и да било добавки, консултирайте се с лекар“, казва Кикам. Тя добавя, че в търговската мрежа има различни продукти, които обаче не са подходящи за всеки и трудно можем сами да изберем точния за нас. Затова професионалният съвет е задължителен, за да запазите здравето си.

Помислете за шампоана и балсама си
Един от основните фактори за красива и здрава коса е правилният избор на шампоан и балсам. Експертите съветват да забравите за продукти, които съдържат тежки съставки. Заложете на нещо органично или такова, което е подходящо за вашия тип коса и за цвета, с който сте в момента.

Не забравяйте за скалпа
„Здравият скалп е важен за поддържането на здрав растеж на косата“, споделя Кикам пред InStyle. Тя добавя, че често набляга на хидратиращите, чистите и здравословни практики, които помагат за по-добрата циркулация на кръв. Един от начините да постигнете това е като си направите успокояващ масаж на скалпа.

Така ще увеличите притока на хранителни вещества и кислород към космените фоликули. Масажът също спомага и за цялостно релаксиращо изживяване и облекчаване на стреса. Може да използвате масло от арган, за да овлажните скалпа.

Източник: Tialoto

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини