644 нови заглавия попълват фонда на Хасковската библиотека

644 нови заглавия на 73 издания ще попълнят фонда на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Финансирането е по спечеления проект на просветното средище по програма на Министерството на културата. Общият финансиращ ресурс по проекта е 1 млн. лв. и е насочен към Националната библиотека, регионалните и общински библиотеки. Подадени са 44 проекта от страната, 36 от тях са одобрени. 

В региона на Хасково пари за нови заглавия ще получат още Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград и общинската библиотека в Свиленград.

Одобреният финансов ресурс за Регионалната библиотека в Хасково е 25 хил. лева.

В заявката ще бъде включена разнообразна литература-поезия, художествена литература, научно-популярна, учебно-помощна, както и много детски заглавия, уточни директорът на Библиотеката Кирилка Страшникова. 

26 % от новите заглавия, които ще бъдат в наличност след около месец, са на български автори и са издадени в рамките на последната година. Повечето от заглавията, които ще бъдат поръчани, са съобразени с тези, посочени в читателската книга за откази. В нея посетителите на библиотеката отбелязват книги, които са търсили, и които отсъстват от фонда, поясни Страшникова. 

Освен заемните в библиотеката вече  работят и  читалните при всички мерки за здравна сигурност. В тях обаче престоят не може да е повече от час и се влиза задължително с предпазна маска. Според инструкциите не се позволява работа с компютрите. 

С оглед на здравните мерки срещу разпространението на коронавируса в читалните не може да се преглежда периодичният печат, тъй като по регламент всяко четиво на хартиен носител трябва да престои 72 часа на специално място преди да бъде взето от следващия читател.   

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ка
    Карталов
    3 -1
    16:25, 6 юли 2020
    Хари Потър ли е най търсената книга. А от Леда Милева има ли нещо за децата в тая библиотека, таселена от прозападни джендъри.
  • 2
    Гр
    Гражданин
    1 -2
    17:35, 6 юли 2020
    Ей Маргаритке, не ви ли омръзна с ваш доктор Николай все да ви изтипосват я по снимки, я по местната кабеларка, ееееей, вие ли сте най- известните в това Хасково бе, мерак та мерак!
  • 3
    Гр
    Гражданка
    2 0
    21:27, 6 юли 2020
    Марги, а нещо от козметиката има ли, каталог за парфюми, червила, крем-дневен, нощен?
Последни новини