Бързо и лесно общуване за учители, ученици и родители от Хасково в „облак“

Изображение 1 от 2

    Как директор на едно училище може да изготви сам за по-малко от половин ден справка за всички квалификационни курсове-общи и индивидуални, през които са минали преподавателите от училището му през годината? Или как той може да разпрати съобщение едновременно, без да губи часове време, до над 60 свои колеги-педагогически специалисти, до повече от 600 ученици, а също така и до техните родители. Изглежда почти невъзможно. Почти, но не съвсем, защото всъщност, ако съответното училище работи в някоя от платформите във виртуалния облак, това е напълно възможно. Опита си в тази посока сподели директорът на Езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ Деян Янев по време на днешната среща в зала „Хасково“ между учители и директори на хасковските училища и детски градини по представянето на Програма “Училище в облака: въведение”. Тя е част от мащабната дигитализация в българското образование. Инициативата е на община Хасково съвместно с програма SPACE CAMP.

    Безспорният плюс на този начин на администриране и контактуване в училищната среда е, че само с една парола през собствения си акаунт, през което и да е устройство или от което и да е място- офиса, едно съобщение стига за секунди до стотиците абонати, за които е предназначено.

    Пестене на време и тонове хартия, създаване на предпоставки за намаляване на административната тежест към училищата-това позволяват новите облачни технологии.

    Програмата, разработена на училищата в община Хасково, която представи днес Александър Ангелов, създател на “Център за творческо обучение”, предоставя подкрепа за нужна услуга, която подготвя училищата за GDPR, отговаря на политиката и стратегията на МОН и подпомага създаването и обменянето на добри практики.

    Процесът по внедряване на „Училище в облака“ преминава през няколко етапа, като първият от тях е проучване за готовността за внедряване, вторият покрива активирането на услугата, третата стъпка е обучение на учителите, а последният включва предоставянето на готови процедури и документи от други училища в България.

    Над 200 училища у нас вече внедряват G suite с Център за творческо обучение. Google за образованието е разпозната иновация в над 20 училища.

    За самата полезност на организацията на учебния процес в облака, Александър Ангелов посочи, че тъй като блакът съхранява всички наши акаунти и файлове, както и текстовете на уроците, използвайки го, изчезва необходимостта от флашки, например, за да се вземе информация от едно устройство, за да се пренесе тя на друго. Няма и нужда учителят да препраща текстов на учениците си, по които иска да им даде задача. Просто ще им каже къде е необходимата информация и заданието в облака.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ек
      Екологично
      21 -3
      18:08, 2 юли 2020
      Учителите да изучат, как се развиват нещата в облаците. Издигат се, после кондензират като капки или ледени топчета и падат на земята.
    • 2
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ku
        Kurec
        4 0
        16:54, 3 юли 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Из
      избирам ГЕРБ
      12 -5
      18:39, 2 юли 2020
      Кога ще въведат чипирането?Контрола трябва да се засили.
      Не можем да си позволим деца да се шляят насам натам и да не правят нищо.
      Не директор,а полицията трябва да има контрол и който не се подчинява да светва в МВР.
      Добре,че поне се задейства новият ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО,че да може да се отнемат децата на безотговорни родители.
      Само ГЕРБ се мъчи с контролирането на тая дебелна маса хора,които не произвеждат нищо и само мрънкат за комунизма.
      Нека Бойко си почине!Следваща стъпка е ЧИПИРАНЕ!
    • 4
      Ха
      Ханко
      26 0
      21:18, 2 юли 2020
      От приложения снимков материал става ясно от какъв огромен интерес е тази тема за учители, родители и пр. Предоставената зала се оказва тясна да побере желаещите да се докоснат до тази толкова невероятна иновация.
    • 5
      Се
      сеир
      10 0
      06:31, 3 юли 2020
      Тоя с тирантите ли хвърчи в облака. А вятъра дали няма да го съблече. И какво демонстрира с тези тиранти? Пълен та.ак.
      • Vi
        Viktor
        9 0
        09:52, 3 юли 2020
        Гащите му падат бе приятел.Чат ли си ? :)
    • 6
      За
      Запознат
      12 -1
      13:55, 3 юли 2020
      Тези онлайн платформи и облаци са основно на Гугъл. Както знаем Гугъл следи всичко и всеки. Всяко едно дете (ученик) ще бъде следено, какво учи, каква литература чете, какви източници на информация използва. Сега си представете, че този ученик е вече голям, завършил е образованието си, работи и заема висока държавна длъжност. Гугъл (тоест ЦРУ) ще има цялата информация за него от 1-ви клас до завършването на университет. Ще му бъде направен психологически профил, ще знаят слабите му места, ако е плагиатствал с някои материали ще бъде изнудван. Така този вече голям човек става зависим и уязвим. Същото важи и за учителите. Те много лесно могат да бъдат проверени какво преподават, дали говорят срещу властта и т.н.к.
      Едно време това го наричахме диктатура!
      Следене и контрол над обществото!
      Да живееш в страх!
      Тоест това не е добре за цялото общество! Нека тези директори, които сега се опитват да наложат този модел на образование да знаят, че по него ще учат и техните деца и внуци. И те ще бъдат следени!
      • Ал
        Алън Дълес
        3 0
        16:03, 3 юли 2020
        Страхотен коментар , отличен (6) !
      • Ед
        Едуард Сноудън
        3 0
        16:04, 3 юли 2020
        Само така , говори смело истината.
        Само тя ще те направи свободен!
    • 7
      По
      подкрепям Запознат
      1 -3
      11:41, 5 юли 2020
      Уважаеми, Запознат - много верен коментар. Но в едно училище в града вече е така - отвсякъде са наблюдавани и докладвани. Не с толкова технологични методи, но кучките на директорката слухтят и докладват всичко. Наблюдават се профилите на учителите във фейс-бук или други сайтове. Всичко неугодно на директорката се вижда веднага - снимки, мнения, описания - изобщо всичко различно трябва да бъде задушено. Хората се привикват да дават обяснения, заплашват се, навикват се! Никой няма право да изразява недоволство от управлението на тиранката. Всички трябва да са доволни и щастливи. Да комуникорат само в колектива. Имало е бесни скандали защо някой си споделял с друг, и какво щяло да стане ако това излезе от училище. Ами като нещата са толково лоши и мръсни и не са за хорските уши - ЗАЩО ТОГАВА ГИ ПРАВИ ТАЗИ ДИРЕКТОРКА И ХУНТАТА ОКОЛО НЕЯ?
      Всички ние в момента сме роби не само на технологиите, но и на безхаберните калинки, кадруването на мафията, злобните и прости селянки добрали се по втория начин до постове - къде дигали крака, къде си платили!
      И затова всичко покрай нас се руши - няма кой да управлява с акъла си! Няма кой да изпълнява с акъла си! Всичко е ЛЕШ!
    • 8
      Пе
      педагогически специалист
      4 0
      12:54, 5 юли 2020
      Оставете училищата сами да си вземат решенията. Те имат вече достатъчно опит при подбора, който осъществяват. Общината нека не изземва фукциите на Педагогическия съвет, Училищното настоятелство и Обществения съвет, нито пък да натоварва допълнително с дейности. В ЗПУО ясно са регламентирани правомощията и задълженията й.
    Последни новини