Спират всички дейности на Седемте рилски езера, прокуратура се самосезира

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма "Околна среда" спиране на дейностите по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза" и извършване на извънредни проверки на изпълнението му. Това съобщи Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ във вторник.
На ръководството на Национален парк "Рила" e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Снимки на багери и камион на Седемте рилски езера, разпространени в социалните мрежи, предизвикаха силен обществен отзвук през последното денонощие. Управлението на парка обясни за bTV в понеделник, че не става дума за строеж, а за укрепване туристическите пътеки, като дейностите се извършват по ОП "Околна среда" с одобрено еврофинансиране, а целта на проекта е борба с ерозията.

Окръжна прокуратура - Кюстендил е разпоредила спешна проверка относно разполагане на строителна техника в района на Седемте рилски езера, съобщиха от Апелативна прокуратура София. Това се е случило след самосезиране по медийни публикации за извършването на строителни дейности при езерата, съдържащи и снимки на багер при езеро Бъбрека. Проверката трябва да бъде осъществена от "Икономическа полиция" в Районно управление - Дупница при Областна дирекция на МВР. Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк "Рила".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Са
    Само
    2 0
    05:29, 2 юли 2020
    Само като го видя този "македонец" и се сещам за нещо много мазно.
Последни новини