Земетресението в Мексико било усетено в столицата, няма пострадали българи

Силно земетресение бе усетено в столицата на Мексико и стотици хора излязоха по улиците, предупредени малко преди труса от алармите в града, предадоха осведомителните агенции. Очевидци казаха за Ройтерс, че засега няма данни за пострадали хора и материални щети.

Първоначално Геофизическият институт на САЩ съобщи за магнитудът от 7,7, но после коригира оценката си на 7,4. Мексиканският сеизмологичен център съобщава за магнитуд от 7,1. Земетресения от такава мощ могат да бъдат опустошителни, отбелязват информационните агенции.

Епицентърът е бил в морето, на 23 километра югоизточно от град Крусесита в южния щат Оахака на Тихоокеанското крайбрежие на Мексико.
Страната се намира в един от най-земетръсните райони в света, където се събират три тектонични плочи. А столицата на страната е особено уязвима на земни трусове, защото е изградена върху дъното на пресъхнало древно езеро.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при земетресението, разтърсило Мексико, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Мексико става дума за няколко труса с различен магнитуд - между 3,8 и 7,5 по Рихтер. Епицентърът е на около 800-900 км от столицата.

От мисията ни прозвъняват българските граждани, които живеят близо до епицентъра на земетресението. Дипломатите ни са в готовност да окажат съдействие при необходимост, допълват от МВнР.

Българските граждани могат да се свържат с посолството в Мексико на телефони: +52 55 55963283; +52 55 55963295; +521 55 97071517.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини