Необходими са смели мерки за защита на трансграничните и сезонни работници в ЕС, заявява ЕП

Необходими са смели мерки за защита на трансграничните и сезонни работници в ЕС, заявява ЕП.

  • Увеличение на националните и трансгранични инспекции по труда
  • Достойните условия за настаняване трябва да бъдат отделени от възнаграждението
  • Комисията трябва да провери дали съществуващите закони в ЕС са подходящи за целта в условията на пандемия
  • Евродепутатите призовават за спешни действия в защита на здравето, безопасността и справедливите условия на труда на трансграничните и сезонните работници по време на пандемията от COVID-19

Кризата с COVID-19 допълнително извади на показ и изостри социалния дъмпинг и съществуващата несигурност на положението на много от мобилните работници, работещи в сектора на хранително-вкусовата промишленост, строителството и здравеопазването в ЕС. В приетата в петък резолюция Парламентът призовава Комисията да извърши оценка на здравните условия и условията на безопасност на труда на трансграничните и сезонните работници, включително ролята на посредническите агенции и подизпълнители, за да бъдат премахнати пропуските в европейското и националното законодателство.

Текстът също така призовава за бързо и балансирано споразумение за координация на системите за социално осигуряване, необходимо за борба със социалните измами и злоупотребата с правата на мобилните работници.

Спешни мерки за защита на сезонните и трансграничните работници.
Евродепутатите призовават Комисията да издаде нови, специфични насоки за трансграничните и сезонните работници в контекста на COVID-19, да предложи дългосрочни решения за справяне с неправомерните практики на подизпълнение и да гарантира приоритетно, че Европейският орган по труда функционира пълноценно.

Държавите членки трябва да увеличат капацитета на инспекциите по труда и да осигурят качествено жилищно настаняване, наемът на което да не бъде включен в тяхното възнаграждението, се казва в текста.

Резолюцията беше приета с 593 гласа за, 34 гласа против и 38 гласа въздържал се.

Следващи стъпки
Очаква се скоро Европейската комисия да представи насоки за защита на трансграничните и сезонните работници.

Бързи факти
Всяка година в ЕС се наемат между 800 000 и един милион сезонни работници, главно в селскостопанския и хранително-вкусовия сектор: 370 000 в Италия, 300 000 в Германия, 276 000 във Франция и 150 000 в Испания.

Сезонните и трансграничните работници могат да бъдат наети в друга държава членка на ЕС въз основа на правото им на свободно движение в рамките на ЕС. Законодателството на приемащите държави членки се прилага въз основа на принципа на равно третиране. Достъпът до обезщетения за безработица и социална защита се регулира чрез координация на системите за социално осигуряване, която в момента се преразглежда. 1.3 милиона души в ЕС живеят в една държава членка и работят в друга.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мд
    Мдаа
    2 0
    09:58, 23 юни 2020
    Робите в геюсъюза гтрябва да могат СВОБОДНО да отидат да робуват
Последни новини