Необходими са смели мерки за защита на трансграничните и сезонни работници в ЕС, заявява ЕП

Необходими са смели мерки за защита на трансграничните и сезонни работници в ЕС, заявява ЕП.

 • Увеличение на националните и трансгранични инспекции по труда
 • Достойните условия за настаняване трябва да бъдат отделени от възнаграждението
 • Комисията трябва да провери дали съществуващите закони в ЕС са подходящи за целта в условията на пандемия
 • Евродепутатите призовават за спешни действия в защита на здравето, безопасността и справедливите условия на труда на трансграничните и сезонните работници по време на пандемията от COVID-19

Кризата с COVID-19 допълнително извади на показ и изостри социалния дъмпинг и съществуващата несигурност на положението на много от мобилните работници, работещи в сектора на хранително-вкусовата промишленост, строителството и здравеопазването в ЕС. В приетата в петък резолюция Парламентът призовава Комисията да извърши оценка на здравните условия и условията на безопасност на труда на трансграничните и сезонните работници, включително ролята на посредническите агенции и подизпълнители, за да бъдат премахнати пропуските в европейското и националното законодателство.

Текстът също така призовава за бързо и балансирано споразумение за координация на системите за социално осигуряване, необходимо за борба със социалните измами и злоупотребата с правата на мобилните работници.

Спешни мерки за защита на сезонните и трансграничните работници.
Евродепутатите призовават Комисията да издаде нови, специфични насоки за трансграничните и сезонните работници в контекста на COVID-19, да предложи дългосрочни решения за справяне с неправомерните практики на подизпълнение и да гарантира приоритетно, че Европейският орган по труда функционира пълноценно.

Държавите членки трябва да увеличат капацитета на инспекциите по труда и да осигурят качествено жилищно настаняване, наемът на което да не бъде включен в тяхното възнаграждението, се казва в текста.

Резолюцията беше приета с 593 гласа за, 34 гласа против и 38 гласа въздържал се.

Следващи стъпки
Очаква се скоро Европейската комисия да представи насоки за защита на трансграничните и сезонните работници.

Бързи факти
Всяка година в ЕС се наемат между 800 000 и един милион сезонни работници, главно в селскостопанския и хранително-вкусовия сектор: 370 000 в Италия, 300 000 в Германия, 276 000 във Франция и 150 000 в Испания.

Сезонните и трансграничните работници могат да бъдат наети в друга държава членка на ЕС въз основа на правото им на свободно движение в рамките на ЕС. Законодателството на приемащите държави членки се прилага въз основа на принципа на равно третиране. Достъпът до обезщетения за безработица и социална защита се регулира чрез координация на системите за социално осигуряване, която в момента се преразглежда. 1.3 милиона души в ЕС живеят в една държава членка и работят в друга.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мд
  Мдаа
  2 0
  09:58, 23 юни 2020
  Робите в геюсъюза гтрябва да могат СВОБОДНО да отидат да робуват

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
09 юли 2020
Последни новини