Оперната прима Соня Йончева ще пее в Античния театър в родния Пловдив

Соня Йончева ще изнесе концерт в Античния театър в родния си град Пловдив, на 25 август. Организаторите посочват, че събитието, наречено "Завръщане", ще се състои между две ключови за нея участия през този месец - фестивалът в Залцбург и оперната гала на "Арена ди Верона", съвместно с Виторио Григоло и Пласидо Доминго.

В концерта Йончева ще покани български талант, който бъде избран след конкурс.

Оперната прима е подготвила репертоар с музика от Верди, Пучини, Маскани. Екипът, с който работи, е изцяло пловдивски. Специален гост ще бъде тенорът Марин Йончев, брат на сопраното, който живее и прави кариера в Швейцария, и маестро Найден Тодоров, който ще дирижира оркестър на пловдивската опера.

Световната критика нарича Соня Йончева "любимата Виолета на Пласидо Доминго" и "най-добрата изпълнителка на Медея". Пяла е на в "Метрополитън опера", "Роял Опера Хаус" - Лондон, Миланската скала, Баварската, Берлинската и Виенската държавна опера, Операта на Париж и др.

През миналия сезон певицата дебютира в новата продукция на "Медея" от Керубини в "Щатсопер Унтер ден Линден" - Берлин, с диригент Даниел Баренбойм. Следва завръщането й в "Метрополитън опера" за изпълнението на Дездемона от "Отело" на Верди, съвместно с диригента Густаво Дюдамел, и партията на Йоланта от едноименната опера на Чайковски. С превъплъщението си като Тоска се представя в "Щатсопер Унтер ден Линден".

Соня Йончева е родена през 1981 г. Дипломира със специалностите пиано и пеене в Пловдив, под ръководството на Нели Койчева. Получава магистърска степен по пеене в Женевската консерватория, където учи при Даниеле Борст. Носителка е на награди от престижни международни конкурси.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини