Манчестър Сити смачка Арсенал, контузии помрачиха дербито на Висшата лига

Дългоочакваното дерби между Манчестър Сити и Арсенал може и да не оправда очакванията, след като дългата пауза заради пандемията от Covid-19 определено е повлияла на формата на играчите, но "гражданите" не оставиха никакво съмнение, че са далеч по-добрият тим в настоящия момент. Все още действащият шампион стигна до лесно 3:0 над лондонския си опонент, но в герой на мача се превърна Бернд Лено, който собственоръчно спаси Арсенал от срамна загуба. 

Големите намеси на германеца бяха през първото полувреме, но все пак в добавеното време Стърлинг реализира след сериозна грешка на Луис, който му подари топката в наказателното поле. 

След подновяването на играта Луис се отчете с нова колосална издънка, след като фаулира излезлия сам срещу вратаря Марез - дузпа и червен картон за резервния състезател. Де Бройне реализира точно от 11 метра за 2:0, а крайното 3:0 бе оформено от Фил Фоудън в добавеното време.

Мачът обаче беше белязан от сериозни проблеми за играчите на двата отбора. Още през първото полувреме Мари и Джака получиха сериозни контузии при наглед не толкова тежки ситуации. В 80' пък Ерик Гарсия бе почти обезглавен от Едерсон при далечно подаване пред наказателното поле на Манчестър Сити. Младокът бе изнесен на носилка, след като първо беше обездвижен. 

"Гражданите" изиграха феноменален двубой, в който отправиха цели 19 удара по посока вратата на Лено, а германецът се отчете с почти дузина спасявания на своята сметка. Стърлинг пък се превърна в първия играч, отбелязал гол през юни във Висшата лига от 1947-а година насам. В същото време пък Луис и скандалните му грешки го превърнаха в първия играч от 2015 година насам, който в един мач допуска грешка, довела до гол, направил е фаул за дузпа и си е изкарал червен картон. Последният случай във Висшата лига е от 2015 година на Карл Дженкинс Дженкинсън. 

Победата на Гуардиола и компания пък означава, че Ливърпул няма да празнува титла през уикенда, дори да спечели срещу градския съперник Евертън на "Гудисън". Разликата към настоящия момент е 22 точки, като Ливърпул ще се нуждае от две победи до края на шампионата, за да са сигурни, че ще спечелят титлата. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

В самото начало на срещата преобладаваха грешките от двете страни, но в 7' "гражданите" организираха бърза контраатака, при която Менди успя да намери Стърлинг пред наказателното поле, но Мари го фаулира. Де Бройне изпълни прекия свободен удар и принуди Лено да прави отлично спасяване. 

"Артилеристите" отговориха с отлична акция по дясното крило, от където Уилок центрира пред малкия пеналт. Там Нкетия успя да изпревари Лапорт и стреля, но ударът му премина встрани от вратата. Малко преди това положение обаче Гранит Джака трябваше да напусне игра, след като получи контузия в глезена, а на негово място се появи Себайос. 

В 22' още една контузия притесни сериозно Микел Артета. Изненадващият титуляр Мари получи проблем в глезена и се наложи Давид Луис да влиза от скамейката - втора принудителна смяна. 

11 минути по-късно Сити стигна до нова отлична ситуация, след като Де Бройне и Силва разиграха в центъра, а испанецът изведе Стърлинг отляво на наказателното поле. Той преодоля лесно Бейерин и стреля по диагонала, но Лено успя да спаси. В 35' пък Силва получи топката в наказателното поле и стреля, но отново германският вратар успя да отрази. 

Натискът на Сити продължи и в следващите минути, като креативността на Силва и Де Бройне осигури ново положение, като белгиецът изведе Марез в пеналтерията и той остана сам срещу Лено, но германецът направи 4-о спасяване. В 39' пък Стърлинг се озова на отлична позиция диагонално от вратата, но от 7 метра прехвърли и Лено, и вратата. 

В добавените 3 минути се стигна до фатална грешка на резервата Луис. Де Бройне получи топката до тъчлинията вдясно и пусна пас към наказателното поле за Стърлинг. Наглед Луис лесно можеше да изчисти, но опитът му бе крайно несполучлив, топката попадна у Стърлинг и той не сбърка, останал сам срещу вратаря - 1:0. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Ужасяващо започна втората част за гостите. Давид Луис позволи на Марез да премине много лесно покрай него и да нахлуе в наказателното поле, а след това го и задържа - дузпа и червен картон за Луис. ДЕ Бройне беше точен и реализира за 2:0. 

Темпото в играта на "гражданите" определено спадна след успокоението от втория гол и изгонването на Луис, но въпреки това домакините имаха куп шансове да спечелят мача далеч по-убедително. С големи пропуски се отчетоха Гюндоган и Стърлинг, а безспорно Бернд Лено бе голямата причина за липсата на поне още 2-3 гола във вратата на Арсенал. 

В 81' се стигна до ужасяващ инцидент, при който Едерсон, излязъл да избие далечен пас на Лено, се вряза директно в главата на Ерик Гарсия, а младият бранител едва след 5 минути бе изнесен на носилка, след като тялотото му бе напълно обездвижено. 

Заради проблемите с контузията беше дадено допълнително време от 11 минути, а във 2' на продължението Агуеро проби през центъра и комбинира на двойно подаване със Стърлинг. Аржентинецът бе изведен сам срещу вратаря, като удари страничния стълб, но на точното място бе Фил Фоудън, който с безупречен удар реализира за 3:0. 

СЪСТАВИ:

Манчестър Сити: Едерсон, Уолкър, Гарсия, Лапорт, Менди, Силва, Гюндоган, Де Бройне, Марез, Жезус, Стърлинг

Арсенал: Лено, Бейерин, Мустафи, Мари, Тиърни, Джака, Гендузи, Уилок, Обамеянг, Нкетия, Сака

ПРЕДИ ДВУБОЯ:

В последните дни много се изписа на Острова относно двубоя, който ще се състои между двамата старши треньори - Пеп Гуардиола и Микел Артета. Двамата работиха заедно в "гражданите" в продължение на 4 години, като Артета признава, че сега ще му е странно да се изправи срещу хората, с които е бил заедно толкова време. Гуардиола, пък, признава, че Артета знае всичко за Сити, както и че след мача "може да изпият по чаша вино". И 2-мата не спестиха суперлативи един за друг.

Манчестър Сити е на 2-рото място във временното класиране, като няма реален шанс за титлата, а освен това трудно ще бъде изместен от местата, които дават право на участие в Шампионска лига. Така за "небесносините" остава да довършат сезона на ниво и да грабнат сребърните медали, като определено акцент ще е представянето на тима в Шампионска лига. Въпреки това, Гурадиола със сигурност ще иска поднови мачовете след дългото прекъсване с победа, още повече, че срещата е срещу гранд.

За Арсенал нещата не са точно така. "Артилеристите" трябва сериозно да се постараят, за да се класират в топ 4, когато първенството приключи. Те са на 9-ото място във временното класиране с 40 точки - 8 по-малко от 4-ия Челси, но и мач пасив. Именно, за да скъсят още в началото изоставянето си, момчетата на Артета ще търсят победата в днешния двубой.

Източник: https://www.sportlive.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини