Здравните власти в САЩ прекратиха временното разрешително за използване на хидроксихлорохин срещу Ковид-19

Американското управление за контрол на храните и лекарствата прекрати временното извънредно разрешително за лечение на пациенти с Ковид-19 с лекарството против малария хидроксихлорохин, съобщиха световните агенции.

Решението им разгневи президента на САЩ Доналд Тръмп, който лансира препарата и дори обяви, че го приема профилактично преди време срещу заразата с новия коронавирус. Пред репортери в Белия дом Тръмп подчерта, че изследвания в други страни показват добрите резултати на лекарството при пациенти с Ковид-19 и че само американските агенции не схващат предимствата на препарата.

Управлението за контрол на храните се аргументира, че резултати от нови изследвания показват, че вече няма основания да се вярва в ефективността на оралните форми на хидроксихлорохин и хлорохин при пациенти с Ковид-19. Хидроксихлорохинът се прилага от десетилетия срещу малария и за лечение на автоимунни заболявания като лупус и ревматоиден артрит.

Искането за отнемане на временното разрешително е постъпило от Гари Дисброу, заместник помощник секретар на управлението за биомедицински изследвания и развитие (BARDA). Временното разрешително за използване на препарата в болници в САЩ бе издадено през март. Тогава президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че комбинацията от хидроксихлорохин и антибиотика азитромицин "има реалния шанс да се превърне в един от най-значимите пробиви в историята на медицината". По-късно президентът каза, че е започнал да взема хидроксихлорохин превантивно, след като се оказа, че двама служители в Белия дом са заразени с новия коронавирус.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини