Как Васил Божков се оказа свързан с БДЖ

БДЖ не са знаели какво се случва в жп завода край столичната Централна гара, въпреки че компанията е собственик на 35% от него. Това обясниха пред OFFNews източници от националния жп превозвач.

По-рано днес Върховна административна прокуратурата сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения (МТИТС) за финансово-икономическото положение на „БДЖ-Трансимпекс“ АД и кмета на София Йорданка Фандъкова за състоянието на столичния Локомотивно-вагонния завод.

Въпросното предприятие е създадено през 2004 г. като смесено дружество между БДЖ и Трансимпекс, зад чиято собственост са фирми на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. В предприятието е трябвало да се извършват основни ремонти на електрически локомотиви "Шкода", модел 44 и 45. Такава дейност обаче изобщо не започва и предприятието от години се разграбва. 

През ноември миналата година жп заводът бе разрушен, въпреки че беше най-старата индустриална сграда у нас с изключително красива фасада. За безобразието се разбра от социалните мрежи, а от националния жп превозвач научили за събарянето именно от тези публикации.

През март миналата година БДЖ изпратили писмо до БДЖ-Трансимпекс с искане да им бъде предоставена информация за актуалното състояние на предприятието.

За всеобща изненада то се върнало в централата на жп компанията като неполучено през... март тази година.

Представител на БДЖ от години не е викан на заседания на съвета на директорите на БДЖ-Трансимпекс, заявиха от националния превозвач пред OFFNews. 

Още през 2015 г. от Второ районно управление изпращат предупреждение до кмета на район Сердика, на чиято територия е предприятието, че жп заводът е опасен и обект на масовите набези и кражби на цветни метали и дървесина. По същото време писмо праща и Чавдар Ангелов, шеф на борда на БДЖ-Трансимпекс, в което уведомява, че е засилена охраната, изградена допълнителна ограда и подсилено осветлението, но набезите на крадци на спират. В имота на се извършва дейност още от придобиването му, твърди още Ангелов. Общината не издава разрешение за събаряне на рушащи се сгради, а - след получено уведомление, изготвя за собственика план за безопасност и за извозване на отпадъците. 

Четири години по-късно сградата е съборена. 

Връзката на бизнесмена Божков с Министерството на транспорта

През 2010 г. за изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Железопътна Администрация“ е назначен Веселин Василев. Именно той е в управителните органи и на двата фалирали завода БДЖ-Трансимпекс и ЛВЗ.

Две седмици преди назначението си в ИАЖА, Василев е освободен от борда на директорите на БДЖ-Трансимпекс.

След назначението на Веселин Василев в ИАЖА започва подготовка на законодателни промени, въвеждащи лицензионен режим за организациите, занимаващи се с ремонт на локомотиви. В бр. 28 от 06.04.2012 г. в Държавен вестник е публикувана редакцията на Наредба 59 за УБЖПТ, с която замисълът става факт. 

Точно тогава бившият му колега Николай Росенов Кръстев създава фирма „ЖП Тракция“ с предмет на дейност ремонт на локомотиви. Той пък е човекът, който сменя Веселин Василев в ръководството на БДЖ-Трансимпекс. На свой ред ЖП Тракция ЕООД получава сертификат за извършване на ремонт на дизелови и електрически локомотиви от Валентин Василев, който и до ден днешен управлява ИАЖА. Веднага към новосъздадената фирма потича рогът на изобилието - многомилионни договори за ремонт на локомотиви на БДЖ. И в момента предприятието взема лъвския пай от тази дейност в държавната железница.

По темата OFFNews публикува не едно и две разследвания, към които до момента прокуратурата не бе проявила интерес.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини