"Булгаргаз" ще възстанови над 201 млн. лева на своите клиенти

"Булгаргаз" ще възстанови над 201 млн. лева на своите клиенти.

"Връщаме 201 685 227 лева", каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното извънредно правителственото заседание. Той изтъкна, че вече няма посредници по тръбите за природен газ на България. Поради тази причина цената на природния газ към днешна дата, съпоставена към миналата година, е 53 процента по-ниска към 1 юни 2020 г. "Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес", изтъкна Борисов.

От тези над 201 млн. лева - 60 млн. лева ще се възстановят на "Топлофикация София". По сметките на газоразпределителните дружества ще бъдат върнати 22 млн. лева. На химическата промишленост - 52 млн. лева. На стъкларската - 16 млн. лева, посочи премиерът Борисов.

Причината за днешното извънредно правителствено заседание бе, че в началото на март тази година "Газпром" обяви, че сваля със задна дата от август 2019 г. с над 40 процента доставната цена на природния газ за България. Заради това от руската компания възстановиха надвзетите пари на "Булгаргаз". Сега общественият доставчик от своя страна ще възстанови надвзетите средства на своите клиенти.

"Булгаргаз" ЕАД изпрати на 2 юни проекти на споразумения на своите клиенти, съдържащи изчислените суми за възстановяване по договорите за доставка на природен газ за периода 05.08.2019 г. - 31.03.2020 г. Общественият доставчик е получил решение на Съвета директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД, с което се съгласува сключването на споразуменията. "Булгаргаз" ЕАД заявява готовност да възстанови сумите на своите клиенти, непосредствено след сключването на споразуменията, без да изчаква изтичане на 14-дневния законоустановен срок.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

Последни новини