Тръмп изтегля Националната гвардия от Вашингтон

Започна облекчаване на мерките за сигурност в САЩ на фона на сблъсъци между органите на реда и протестиращи срещу расизма след убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай при ареста му на 25 май. Мъжът бе задушен, след като униформеният Дерек Човин притиска врата му с коляното си близо 9 минути въпреки виковете на арестанта "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!".

Президентът Доналд Тръмп нареди днес Националната гвардия да бъде изтеглена от Вашитгтон, където бе разположена във връзка с многохилядните демонстрации. Ню Йорк сложи край на полицейския час след близо седмица.

Безредиците бяха заменени от основно мирни протести по целия свят срещу расизма и полицейската жестокост. Такива под надслов "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter) днес се проведоха в различни европейски държави, включително Испания, Великобритания, Италия, Белгия, Дания.

Обвиненият за убийството на Флойд полицей Дерек Човин беше уволнен. Още трима негови колеги бяха освободени и обвинени в съучастие. Погребението на Флойд е насрочено за вторник в родния му Хюстън - град, в който живее, преди да се премести в Минеаполис, където намира смъртта си. Очаква се кандидатът на демократите за президент Джо Байдан да отпътува за Тексас в понеделник за среща със семейството на Флойд, твърди Reuters. Днес Байдън разкритикува начина, по който президентът Доналд Тръмп се отнася към протестите. Твърди, че с думите си Тръмп подбужда към насилие, разпалва омраза и предизвиква разделение.

Часове преди критиките държавният глава обяви облекчаването на мерките в столицата с твърдението, че "всичко е под съвършен контрол". "Те ще се приберат у дома, но бързо могат да се върнат, ако е необходимо", предупреди той.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини