"Френският диспечер" на Уес Андерсън в официалната секция на Кан

Дългоочакваната продукция "Френският диспечер" ("The French Dispatch") на режисьора Уес Андерсън, "Лятото на 85-а" на Франсоа Озон и два филма на носителя на "Оскар" Стив Маккуин са в представената от "официална селекция". Това е лейбъл, който филмите по-късно могат да използват при представянето си на други прояви или при излизането си на екран, в отсъствието на "физически" фестивал тази година, предаде Франс прес.

Тазгодишното 73-о издание, което трябваше да се проведе между 12 и 23 май, беше отменено заради коронавирусната пандемия - нещо, което се случва за първи път от 70 години. Въпреки това президентът на кинофестивала Пиер Лекюр и фестивалният директор Тиери Фремо оповестиха "официалната селекция за 2020 г." от кино "Норманди" в Париж, където всяка година се обявява списъкът с избраните филми.

В разрез с традицията обаче, водещият кинофестивал в света заедно с тези във Венеция и Берлин, тази година няма да предложи нито съревнование, нито "Златна палма".

"Официалната селекция" включва общо 56 филма, които за разлика от обикновено не са разпределени в секции като "конкурсна програма", "извън конкурсна програма", "Особен поглед".

"Селекцията показва, че киното е живо, както беше и по време на изолацията. Кинодейците не си почиваха - изпратиха ни рекордните 2067 филма", заяви Тиери Фремо.

Някои филми, които се очакваше да попаднат в селекцията, остават извън нея, тъй като създателите и продуцентите им са решили да отложат излизането им за зимата или пролетта на 2021 г., обясни Фремо.

Сред окачествените като "предани на Кан" фестивалният директор открои американеца Уес Андерсън, който намери място в селекцията с филма си "Френският диспечер", заснет в Ангулем, Югоизточна Франция, с плеяда от звезди. Сред тях са Тилда Суинтън, Бил Мъри, Тимъти Шаламе.
Стив Маккуин, режисьорът на "12 години в робство", участва с два филма - "Скалата на влюбените" (Lovers Rock) и "Мангроув" (Mangrove). Кинодеецът посвети селектираните си продукции на чернокожия Джордж Флойд, който стана жертва на полицейско насилие.

Японската режисьорка Наоми Кавазе попада в селекцията с филма "Истински майки", посветен на осиновяването, а датският кинодеец Томас Винтенберг - с "Druk", проследяващ "кризата на 50-те".

Сред селектираните 21 френски продукции - с осем повече от миналата година, е "Лятото на 85-а" на Франсоа Озон, който ще излезе на екран на 15 юли.

Французойката Маивен, която участваше в надпреварата за "Златна палма" с "Полис" през 2011 г. и "Моят крал" през 2015 г., е селектирана с вълнуващия си филм "ДНК", който проследява завръщането към корените.

Петнадесет дебютант-режисьори - с 5 повече от миналата година, фигурират в официалната селекция. Мнозинството са актьори, решили да се изявят зад камера. Сред тях са Виго Мортенсен с филма си "Falling" ("Да паднеш"), Самир Гесми с "Ибрахим" и Никола Мори с "My Best Part".

В стремежа си да "поема рискове" или да "изпробва новости", по думите на Тиери Фремо, фестивалът включва в официалната си селекция пет комедии, сред които "Двамата Алфред" на Брюно Подалидес, "Произходът на света" на Лоран Лафит, "Триумф" на Еманюел Куркол.

Сред селектираните продукции са четири анимации, сред които и най-новото творение на "Пиксар" - "За душата" на Пийт Доктър.

Въпреки че тази година за разглеждане са предложени по-малко филми, режисирани от жени - 532 в сравнение с 575 през 2019 г., в селекцията попадат повече режисьорки - 16. За сравнение, миналата година те са 14, през 2018 - 11, през 2017 - 12, през 2016 г. - девет, а през 2015 г. - едва шест. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини