Дойде ли краят на водната криза в Перник

Миналата седмица министрите на регионалното развитие - Петя Аврамова, и на околната среда - Емил Димитров - Ревизоро, предсказаха края на водният режим в Перник през юни. Според последният бюлетин на екоминистерството за язовирите на 1 юни водата в язовир "Студена" е 17.84 млн. куб.м. от възможни 25.2 млн. куб.м. Спрямо данните от 29 май, или за два дни, нивото на водата се е повишило с 1%. Обемът на язовира е повече отколкото миналата година по това време, когато водният режим се задаваше с пълна сила, а никой не реагираше.

Същевременно Областна администрация - Перник, е сключила договор едва в края на май за системата за мониторинг на нивото в "Студена", за която беше обявено преди четири месеца, че ще се направи. Според договора трябват само 10 дни, за да се монтира, така че не е ясно защо се е забавила толкова.

Работата по големия европроект за над 100 млн. лв. тепърва обаче започва.

Колко вода има в язовира

На 22 май областна администрация - Перник е сключила договор с фирма "Кюбико" за изграждане на система за баланс на водните количества. В него се включва доставка и монтаж на четири разходомера за измерване при безнапорно течение, два стационарни разходомерни в напорен водопровод, осигуряване на уеб достъп и подготовка на ежедневен баланс на вход/изход от язовира, както и обучение на служителите за работа със софтуера. Задачата струвала 150 хил. лв. с ДДС и трябвало да се извърши за 10 календарни дни - т.е. трябва да е готова тези дни.

Иначе според ежедневния бюлетин на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) към 1 юни притокът е по-голям от размера на общия разход и загубите и това е добра новина. Само преди няколко месеца от язовира продължаваше да се губят огромни количества дори и без да има вода в домовете на жителите на Перник.

През 2018 г., когато нямаше воден режим, в края на месец май в язовира е имало 20.5 млн. куб. м, или повече отколкото има сега. Миналата година обаче, когато там се оформи дълбока криза с липса на вода, в него е имало 13 млн. куб. м. - т.е. след топенето на снеговете той не се е напълнил. Затова е и изключително странно как никой не е реагирал още преди лятото, след като по това време вече е имало толкова ниско ниво на язовира спрямо предишната година и проблемът е бил виден. Сега в "Студена" има близо 18 млн. куб. м.

От пернишкия язовир за ползване на месец са разрешени 0.466 млн. куб.м., като допълнителни 0.8 млн. куб. м се използват от водосбора на язовир "Белмекен" през новия водопровод, който беше построен специално заради кризата.

Кой и откъде имат вода

От март месец официално жителите на Перник би трябвало да имат вода от 6.00 сутринта до 22.00 часа вечерта. В групи във Facebook в Перник хората продължават от време на време да задават недоумяващо въпроси: защо пак нямаме вода? Вероятно причина са честите аварии на компрометираната водопроводна мрежа в града. Ако се съди по публичната информация на страницата на ВиК - Перник, потребителите остават без вода по тази причина. "Уведомяваме Ви, че днес 01.06.2020 г. в 18.00ч. поради възникнали две аварии на ул."Волга" в кв. Църква, е спряно водоподаването в района на авариите. Без вода ще останат потребителите от следните улици...:" е често съобщение на сайта на дружеството.

В части от Радомир пък от 21 май пак има режим и вода има официално от 15.00 до 22.00 часа, става ясно от справка на сайта на ВиК - Перник.

Новият водопровод, който доставя вода от яз. "Бели Искър", работи, заяви Петя Аврамова пред БНТ. Той доставя 300 л/сек и така водата, която се взима от язовир "Студена" за питейно-битови нужди, е далеч по-малко.

Вместо предвидените 26.56 млн. лв. с ДДС новият водопровод от с. Мало Бучино до Перник би трябвало струва около 19 млн. лв. Това твърдят от фирмата изпълнител - държавната "Монтажи", в отговор до "Капитал".

Бизнесът още няма достъп до водата, се вижда от графика за водоползване за юни. От "Стомана индъстри" коментираха за "Капитал", че официално имат разрешително за ползване на вода от "Студена", но то е замразено, и се снабдяват от водосбор, преминаващ покрай базата им.

Битката не е приключила

Заради кризата бяха възложени ремонти за над 24 млн. лв. в кварталите и те продължават. Неведъж се спомена големият воден проект на Перник за 105 млн. лв., съфинансиран по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Той обаче е на нулева позиция. През август 2019 г. е подписан договор за финансирането, а до днес - 2 юни, е бил крайният срок за събиране на оферти в търг за организация и управление на проекта. Няма обаче обявени процедури за строителство и ремонти.

Накратко - режимът може да приключи, но водните проблеми още търсят своите решения.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
03 юли 2020
Последни новини