588 зрелостници се явиха на матурата по избор, най-желан предмет е биологията

Изображение 1 от 5

    ІІ ДЗИ с предмет по избор стартира нормално в 9.00 часа на 3 юни, при спазване на всички противоепидемични изисквания и разпоредени мерки от МОН и от Министерство на здравеопазването, съобщиха от РУО Смолян.

    Всички зрелостници преминаха сутрешен филтър, бяха пропуснати в залите след медицински преглед и измерване на телесна температура. В двора учениците изчакваха реда си на препоръчителното разстояние от 2 метра, всички участници в изпита - квестори, учители и ученици са с предпазни маски. В сервизните помещения са осигурени дезинфектанти, залите са
    обработени и дезинфекцирани по всички изисквания и алгоритми на МЗ.
    На матурата с предмет по избор на 3 юни се явиха 588 ученици. Заявилите участие във ІІ ДЗИ са 612 ученици, допуснати са били 600 от тях, като най-желани са матурите по биология, английски и география.
    Математика – заявили и допуснати 65 ученици, явили се 64 ученици
    По предмет История и цивилизации са се явили всички допуснати 16 ученици, а по География и икономика – са се явили101 ученици, с двама по-малко от заявилите.
    По Химия и опазване на околната среда – също са се явили всички 5 ученици, които са пожелали този предмет, а по Философски цикъл са били допуснати 95 ученици, явили са се двама по-малко.


    Най-масов предмет е Биология и здравно образование – заявили 207 ученици, допуснати 196
    ученици, явили се 189 ученици, както и Английски език – заявили 117 ученици, допуснати и явили се 116 ученици. Езиците руски и немски са със съответно по 1 и 3 ученици, които са се явили.

    РУО Смолян осигури и оборудва с камери за онлайн наблюдение в реално време, както и с всичко необходимо за провеждане на Държавния зрелостен изпит 93 зали в 18 училища. 278 квестори се включиха в провеждането на II ДЗИ, като бяха осигурени 7 консултанта за ученици със специални образователни потребности или хронични заболявания и 20 учители с чужд език.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини